Er is weinig veranderd. Dat is de conclusie die in Grootschermer wordt getrokken, enkele maanden na de klachten van dorpsbewoners over het slecht onderhouden openbaar groen. Dat zou er op het kerkhof van het dorp zelfs zo treurig bij liggen dat bewoners dan maar zélf aan de slag gingen met schoffel en grasmaaier.

"In ons dorp zijn ze nadat we jullie hebben ingeschakeld slechts één keer geweest om te maaien", zegt inwoner Ko Failé tegen mediapartner NH. "Maar er wordt flink over gediscussieerd in de gemeente." In juli lieten Ko Failé en zijn 'groenploeg', bestaande uit dorpsgenoten, zien dat hun dorp 'verpaupert'. Ze vinden dat het gemeentelijk groen, zowel op straat maar ook op het kerkhof, niet genoeg wordt onderhouden.

Klachten over achterstallig groenonderhoud die ze indienden bij de gemeente leverden geen oplossing op. En dus zijn ze het zelf maar gaan doen. Volgens Ko heeft Stadswerk072, die het onderhoud van de openbare ruimte voor de gemeente doet, daarna maar één keer gemaaid. "En alleen de bermen; niet op ons kerkhof. Vervolgens lieten ze het gemaaide gras liggen, dus dat begon te rotten. Heel vervelend. Maar op het kerkhof hebben ze zich niet laten zien. Zoals het er nu bijligt, dat hebben wij gedaan", aldus Ko. (tekst gaat door onder de foto)

Weer of geen weer, dorpsbewoners van Grootschermer steken de handen uit de mouwen. (foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra)


Niet alleen in Grootschermer, ook in andere dorpen in de gemeente, maar ook in de stad Alkmaar zelf, bleek dar er veel ontevredenheid bestond over het groenbeleid. De gemeente wil niettemin vasthouden aan een groenbeheer dat voor meer biodiversiteit moet zorgen - iets wilder dus. Toch gaat de gemeente op korte termijn wel wat meer doen aan woekerend groen. Dat beloofde de wethouder afgelopen maandag. In ieder geval om de verkeersveiligheid te waarborgen. Ook komt hij binnen drie weken met een analyse over het hoge aantal klachten over groen.

Wat OPA-raadslid Ruud van Lier betreft geldt dat 'meer doen' ook voor functionele gebieden, zoals speelterreinen, kerkhoven en hondenveldjes. Een voorstel om de kwaliteit van het groenonderhoud te verbeteren, en dat vast te leggen in nieuw beleid, haalde het echter niet. "Terwijl de wethouder dat voorstel wel omarmde", aldus Van Lier. "Tot nu toe heeft hij al extra handjes geregeld voor groen-onderhoud. Dat is mooi. Maar ik hoop dat inwoners hun klachten over groen blijven melden, ook bij raadsleden. Daarnaast is er natuurlijk goede controle nodig op het uitgevoerd onderhoud, dus daar zullen wij ook op blijven hameren."

Voor Ko en zijn dorpsgenoten in Grootschermer is het nu vooral: eerst zien, dan geloven. "Op dit moment wordt er aan de fundering gewerkt van de kerk naast het kerkhof. Dus wij kunnen even niks. Wij hopen in het voorjaar iets te merken van alle toezeggingen. En zo niet: dan steken we zelf weer de handen uit de mouwen. Een kerkhof hoort er netjes bij te liggen."
Pin It
Bekeken: 728x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/