Het dagelijks leven is een stuk duurder geworden. Bij de voedselbank in Alkmaar ondervinden vrijwilligers dat aan den lijve. Ze weten bij momenten niet hoe ze de dozen nog vol moeten krijgen, nu er steeds minder donaties binnenkomen. "Als je het aan de politiek vraagt, duurt het heel lang. We hopen dat burgers ons benaderen die zelf acties opzetten op scholen of in buurthuizen."

Steeds vaker moeten de vrijwilligers van de voedselbank snoepen van de gelddonaties om de dozen goed gevuld te krijgen. Maar er komt steeds minder binnen en de reserves raken op, vertelt Mickey van Dijke van Voedselbank Alkmaar aan mediapartner NH. "Tegenwoordig is het moeilijk om mooie, complete pakketten te verzorgen, waar mensen echt iets aan hebben. Vaak moeten we producten dus zelf bijkopen, maar omdat we steeds minder krijgen, kunnen we ook minder uitgeven."

Grote supermarkten hebben tegenwoordig bijna allemaal een anti-verspillingsbeleid. "Ze kopen bewuster in en bieden producten die bijna over datum zijn aan met korting." Ook hebben verschillende supermarkten een samenwerking met Too Good to Go - een app die consumenten koppelt aan restaurants en supermarkten met overtollig voedsel. "Alle prijzen zijn omhoog gegaan. Aan alle kanten merken we dat de donaties van supermarkten en particulieren minder worden, zowel in natura als financieel. Daarom slaken we vanuit onze voedselbank een noodkreet." (tekst gaat door onder de foto)

Kratjes met voedsel in de voedselbank. (foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos)


De voedseltekorten bij de voedselbank raken huishoudens die zo'n pakket hard nodig hebben. "Iedereen moet beter op z'n geld letten, maar het is een olievlek die zich almaar uitspreidt", stelt Van Dijke. "Soms krijgen we grote donaties, die delen we dan ook met andere voedselbanken. Maar mensen hebben het hele jaar door voedsel nodig, dus we hebben structurelere hulp nodig."

Om het belang van dit soort initiatieven nog maar eens aan te kaarten, en hopelijk meer donateurs aan zich te binden, houdt Voedselbank Alkmaar op zaterdag 4 november vanaf 11 uur een open dag. "Het is de bedoeling dat mensen een kijkje komen nemen. Ze krijgen een rondleiding, er wordt een verkoop van artikelen gehouden en mensen kunnen tegen betaling een hapje of drankje krijgen."
Pin It
Bekeken: 753x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/