Adrianus K., de dakloze man die is veroordeeld voor brandstichting in de Singelgarage, heeft in zijn hoger beroep gelijk gekregen van het gerechtshof. K. bestreed dat hij aan de gemeente 100.000 euro schadevergoeding verschuldigd was. Dat de kosten van de noodlottige brand in de Alkmaarse parkeergarage zo hoog opliepen was niet alleen K. te verwijten, bepleitte zijn advocaat, de gemeente zelf zou een ondeugdelijke garage hebben laten bouwen.

De brand in de Singelgarage is inmiddels ruim drie jaar geleden, maar nog niet vergeten. Het was één van de grootste branden in de recente Alkmaarse geschiedenis, met flink wat schade - en het had erger af kunnen lopen als er mensen in de garage aanwezig waren geweest. Dat is de verdachte, een dakloze man met verslavingsproblematiek en psychoses, zwaar aangerekend.

Zijn straf heeft hij inmiddels wel uitgezeten. K. volgt een behandeling en gebruikt niet meer. De schadevergoeding aan de gemeente, van 100.000 euro, wilde hij graag van tafel hebben, vandaar zijn hoger beroep. Dat de schade zo opliep zou volgens K. en zijn raadsman een gevolg zijn van de onbehoorlijke constructie van de Singelgarage. Er was geen goed afzuigsysteem, de hete rook kon de garage niet uit. Was zo'n afvoersysteem er wél geweest, dan was de schade nooit zo opgelopen.

De parkeergarage bleef maanden ontoegankelijk.


Het gerechtshof gaat in zijn uitspraak niet inhoudelijk op deze bezwaren in, daarvoor is meer onderzoek nodig. "Het hof leidt uit het dossier en het verhandelde ter terechtzitting af dat de parkeergarage voorafgaand aan de door de verdachte gestichte brand was afgekeurd op brandveiligheid, onder meer omdat de rook- en warmteafvoer niet naar behoren functioneerde", schrijft het hof in zijn vonnis.

Extra onderzoek zou echter veel extra tijd en moeite kosten en dat is niet passend binnen deze zaak, oordeelt het hof. Het verklaart de eis van de gemeente 'niet-ontvankelijk'. Wel kan de gemeente nog naar een burgerlijke rechter stappen, die dan wel uitgebreider onderzoek kan doen.
Pin It
Bekeken: 2480x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/