De zomer is weer in aantocht, dat betekent dat er weer genoeg activiteiten aan zitten te komen. Bij Staatsbosbeheer staat de agenda aardig vol. In de zomermaanden kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar de nachtzwaluw, proberen de zandhagedis te spotten of zoeken naar magische momenten tijdens de Muir Trek. Boswachter Patricia van Lieshout sprak met Streekstad Centraal over deze zomer vol activiteiten. "Er is heel veel te doen."

Onderweg naar de locatie voor ons interview werden we al meteen overspoeld met weetjes over de natuur in de Schoorlse duinen. Als Patricia uitleg geeft over het natuurgebied komt haar passie hiervoor duidelijk naar boven, en volgens haar is die passie er al even. "Voor mij is de verwondering voor de natuur er altijd wel geweest. Ik vind het heerlijk om gewoon lekker buiten te zijn en op pad te zijn." Patricia is al bijna 25 jaar in dienst bij Staatsbosbeheer.

Eén van de hoogtepunten is voor Patricia de Muir Trek, die plaatsvindt in september en oktober.  Dat is een wandeling waarbij wandelaars van zonsopkomst tot zonsondergang op pad gaan door de duinen. Hierbij overnachten de deelnemers in het buitencentrum. "Je beleeft alles veel intenser. In maart vorig jaar gingen we op pad en toen had het gevroren. We liepen tegen het witte duin aan en daarop zaten allemaal ijskristalletjes. Dat leken net diamanten, iedereen was helemaal stil, iedereen vond het zo mooi. Dat soort momentjes zijn magisch."

Tijdens de tocht leveren deelnemers vooraf hun horloges en telefoon in. "Je geniet zo van in het moment zijn. Als je zonder tijd leeft dan ga je eten wanneer je honger hebt en niet stipt om bijvoorbeeld 12 uur. Als je je telefoon mee hebt dan ben je altijd bereikbaar, terwijl het heel lekker is om gewoon even uit te zijn en te weten: ik ben vanavond wel weer terug."

Bij de wandeling is er geen vaste route, op die manier is wat je tegenkomt voor iedereen een verassing. "Ik zie overal wat in, als ik hier voor me kijk dan zie ik hier al oranje plukjes en dat zijn de mannelijke zaden van de dennenboom. Dus die verwondering zit echt in het stilstaan, het goed kijken naar je omgeving en wat hier gebeurt."

Patricia deelt haar verwondering met bezoekers uit wijde omtrek. De Schoorlse Duinen worden intensief bezocht door stedelingen uit Alkmaar en Heerhugowaard, maar natuurlijk ook door toeristen. Excursies zijn een manier om extra inkomsten te genereren. "Maar we werken ook met donaties", haalt Patricia aan.

De prijs voor de Muir Trek inclusief overnachting, ontbijt, lunch, diner en snacks is 225 euro. Voor een slaapmatje en slaapzak moeten de deelnemers zelf zorgen. De tocht is vanaf 18 jaar. Patricia geeft aan dat je zeker waar voor je geld krijgt. "Zeker meer dan waard, het gewoon zo'n bijzondere ervaring." Boeken kan via de website van Staatsbosbeheer.
Pin It
Bekeken: 2862x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/