Een verfrissende duik in zee, en dat met dit weer. Dat dat kan is voor inwoners van onze regio toch wel prettige luxe. Maar die zee, daar is iets mee. Het water stinkt, het is bruin, slijmerig en er komen vliegen op af. Er drijft al dagen een bruine drab in het water met een penetrante geur. "Het is een party voor plankton."

Wie aankomt op het strand merkt in eerste instantie niets vreemds. In het zand staan koppeltjes te praten, een groepje jongens schopt een bal heen en weer en drie ruiters laten hun paarden door de branding gaan. Er liggen een paar mensen in het water, maar daar blijven ze lang. "Dat ruikt niet goed", klinkt het onder de zwemmers. Eén voet in het water en je voelt een glibberige bodem.

De stank en het troebele water hebben dezelfde oorzaak: bloeiende plankton, een soort alg. De bruine slijmalg, om precies te zijn. "Het is lang koud geweest door de stromingen uit het noorden. Die stromingen zijn nu gedraaid waardoor het warmer weer wordt en er veel voedsel is voor algen", vertelt Arthur Oosterbaan, conservator van Ecomare op Texel. "Het is een party voor de plankton."

Niet alleen in Hargen aan Zee hebben mensen last van de stank. Ook in Egmond aan Zee hangen vliegen boven het 'swintje', zo laat een strandfotograaf uit Derp, Sjef Kenniphaas weten. "Het giert van de vliegen boven het wateroppervlak." Door de warmte van afgelopen dagen is het water erg heet geworden. "De bruine slijmalg is niet bestand tegen het warme water in die ondiepe poel, waardoor de alg doodgaat en gaat rotten, wat zorgt voor stank", zegt Oosterbaan.

De bruine, stinkende drab weerhoudt kinderen er overigens niet van om in het water te spelen. De algen zijn ook niet giftig, dus geen reden tot paniek. "De situatie is helemaal niet ernstig, de geur die de algen met zich meebrengen is vooral erg hinderlijk", legt Oosterbaan uit.

Dit wordt ook bevestigd door Kevin Basari, woordvoerder van Rijkswaterstaat: "Het gaat om algen en dit is een natuurlijk verschijnsel en zal ook weer op natuurlijke wijze normaliseren." Het is dan ook niet de eerste keer dat onze Noordzeekust wordt geteisterd door de bruine slijmalg. Meestal is er ook veel schuim bij, doordat de wind vanuit de Noordzee richting de kust. "Nu is er sprake van aflandige wind," vertelt Oosterbaan. "Daardoor is er nu geen schuim." (foto: Sjef Kenniphaas)
Pin It
Bekeken: 3817x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/