Of veel Alkmaars vandaag zingend zijn opgestaan, dat is nog maar de vraag. Lang niet iedereen staat er namelijk bij stil. Maar 11 juni is eigenlijk de verjaardag van Alkmaar. Op die dag kreeg Alkmaar namelijk zijn stadsrechten, in het jaar 1254. En dus is Alkmaar op de dag af 769 jaar oud.

Uiteraard bestond Alkmaar al wel even als dorpje toen het in 1254 stadsrechten kreeg. Toch wordt het moment van het verlenen van die stadsrechten meestal als uitgangspunt genomen. In 2004 werd het 750-jarig bestaan van Alkmaar uitbundig gevierd.

Alkmaar was na Haarlem de tweede stad in het huidige Noord-Holland die het recht kreeg zich 'stad' te noemen, waardoor er bijvoorbeeld markten mochten worden gehouden en er binnen de middeleeuwse stadsmuren recht kon worden gesproken. Ook zo'n stadsmuur mocht alleen gebouwd worden als een plaats stadsrechten had.
Pin It
Bekeken: 3291x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/