Alle ogen van wielrennend Nederland waren voor eventjes gericht op de beroemde 'kinderkopjes' van de Munnikenweg. De beroemdste weg van Oudorp is voor liefhebbers van de wielersport immers ook één van de beroemdste wegen van Nederland - en de voortuin van wielericoon Laurens ten Dam. Zaterdag 10 juni was Oudorp dankzij het NK Jeugdwielrennen voor even de wielerhoofdstad van Nederland.

Al de hele week was het te merken in het dorp. Jonge fietsers die razendsnel het parcours verkenden. Briefjes op de ramen: opgelet, de straten worden dit weekend afgezet. En natuurlijk de gesprekken van Oudorpers: "Waar ga jij staan? Kom je anders bij ons in de tuin even 'mooi anzitte'?" Want behalve een sportief evenement is het NK voor Oudorp uiteraard ook gewoon een mooi dorpsfeest.

Langs het parcours, dat liep over onder meer de Kasteellaan, de Herenweg en de Munnikenweg, waren overigens flink wat andere tongvallen dan West-Fries te horen. Limburgs, Twents, Fries: deelnemers kwamen uit heel het land en dus hun aanhang ook. Alkmaar Centraal sprak met supporters die van Texel waren gekomen. "Om half zes moet ze racen", zegt de moeder enthousiast. "Maar we maken er natuurlijk ook meteen een leuk dagje van."

Na de sport is het weer het meestbesproken onderwerp tijdens het NK Jeugdwielrennen. Het is zonnig, maar misschien net te heet. "Het zijn natuurlijk geoefende renners, maar het blijven wel jonge jongens en meiden", overweegt een toeschouwer. En dat het langs de kanten vooral druk is in de schaduw is natuurlijk ook geen toeval.

"Met ander weer was het misschien wel drukker geweest", zegt een buurtbewoonster die langs het parcours ijsjes en andere versnaperingen verkoopt. "Maar we hebben toch niet te klagen hoor. Er is veel aanloop." En inderdaad, de ijsjes vinden gretig aftrek, zeker niet alleen bij jonge toeschouwers.

De echte supporters hebben vooral oog voor het parcours zelf. "Door de bocht over die kinderkopjes, dat is toch best lastig!" Kritisch kijken de familieleden van deelnemende renners naar Oudorps trots, de monumentale Munnikenweg. "Maar ach, het is een kort stukje. Het asfalt is juist geweldig", wijst de broer van één van de deelneemsters op de Kasteellaan. "Die 'kasseien' zijn een beetje Belgisch, maar daar hebben ze zulk mooi asfalt niet hoor. Nee, dan kun je beter in Oudorp rijden."
Pin It
Bekeken: 2637x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/