Staatsbosbeheer gaat vanaf 7 september zo'n 60 hectare dennenbos in het Schoorlse duingebied uitdunnen. Net als bij het Dr. Van Steinbos zal het bos worden omgevormd tot Atlantisch duinbos, dat meer open is en veel meer biodiversiteit toelaat.

Vorige zomer zijn te verwijderen bomen in het noordoostelijke werkblok A voorzien van stippen (blessen). Deze zullen van 7 tot en met 30 september worden gekapt. Afgelopen voorjaar zijn bomen geblest in het noordwestelijke werkblok B van rond 70 hectare groot. Deze worden in 2023 gekapt.

Langs de Nederlandse kust stond ooit veel Atlantisch duinbos met een mix van loof- en naaldbomen, maar door de eeuwen heen werden de bossen grotendeels gekapt. Dat leverde grote zandvlaktes op die ernstig begonnen te verstuiven. Zo’n 100 jaar geleden werden op grote schaal dennen geplant om de verstuiving tegen te gaan en voor houtproductie. Nu niet meer voor houtproductie wordt gekapt, breidt het dennenbos zich steeds verder uit. Langzamerhand verdwijnt steeds meer halfopen gebied met een veelvoud aan plant- en diersoorten.

Staatsbosbeheer wil over een periode van rond 20 jaar een groot deel van de Schoorlse duinen terugbrengen in de oude, natuurlijke staat van voordat de mens ingreep. Een strook van 300 meter breed aan de oostzijde blijft intact ter bescherming van de dorpen tegen de elementen en duinzand. De kap wordt zorgvuldig uitgevoerd, met oog voor onder andere beeldbepalende bomen en de ondergroei en andere ecologische aspecten.

Waar mogelijk wordt met een 'harvester' gewerkt, dat is een machine die bomen omzaagt en direct van takken ontdoet. De stammen worden afgevoerd en verkocht, de takken en het bovenste deel blijven achter ter verrijking van de natuur. Op plekken waar de harvester niet kan komen én op plekken met bijzondere ondergroei worden bomen 'geringd'. Door een band van schors te verwijderen, sterft de boom langzaam af. Ook deze dode bomen blijven achter.

Het gebied waarin wordt gewerkt zal voor de veiligheid worden afgesloten. Een aantal wandelroutes zijn daardoor deels dicht en onder andere de Schoorlse Zeeweg is op werkdagen op werkdagen deels dicht. Ook zullen de gemarkeerde wandelroutes tijdens de werkzaamheden tijdelijk deels gesloten zijn. De ruiterroute en MTB route liggen buiten het gebied.
Pin It
Bekeken: 1921x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/