De straatstenen in de binnenstad van Alkmaar liggen schots en scheef. Daar hebben de meeste mensen misschien niet zoveel last van. Maar een 'simpele' hobbel in de weg kan voor iemand in een rolstoel een hele uitdaging zijn. "Over deze hobbel kom ik niet heen. Het is echt hartstikke zwaar", zegt wethouder Arie Epskamp terwijl zijn wangen rood worden. "Wij hebben geen idee waar iemand in een rolstoel tegen aan rolt. Dat moet je écht ervaren."

Zes jaar geleden kwam Daphne Beerman met een dwarslaesie in een rolstoel terecht. "Vroeger was ik helemaal gezond en liep en rende ik overal naartoe. Dan kan je je niet voorstellen hoe het is. Inmiddels weet ik dat wel." Met een wijkschouw wil Daphne - als lid van de WMO Adviesraad - beleidsmakers dat ook laten ervaren.

"Er werken veel mensen bij de gemeente, maar geen één in een rolstoel", zegt Daphne. Dus moest er iets gebeuren. Sinds woensdag weten Wethouder Arie Epskamp en een aantal werknemers van gemeente Alkmaar dus wèl hoe het is om je met een rolstoel door de binnenstad van Alkmaar te bewegen.

Bij de net aangelegde bestrating van de Laat is niet voldoende rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel. (foto: Streekstad Centraal)


Ze is overigens niet de enige die wil dat er verandering in komt. Marcel Corbié, welzijnsmedewerker in de ouderenzorg, duwt - samen met zijn collega - twee oudere dames in een rolstoel door de stad. "Het is écht een drama. Wij lopen bijna dagelijks door de stad. Wat ik mis is iemand die alles naloopt. Er zitten hier honderden kuilen en er wordt niks mee gedaan."

Daphne kwam een jaar geleden in de Adviesraad: "Ik ben daar de eerste met een rolstoel. Dus eigenlijk houdt de raad zich hier pas een jaar mee bezig", vertelt ze terwijl ze over de net aangelegde bestrating van de Laat rolt. Bij de aanleg is duidelijk niet om haar advies gevraagd: "De stenen steken uit, als je je voeten niet goed kunt optillen moet je echt oppassen." Ze hoopt dat, wanneer er nieuwe bestrating komt, de gemeente contact met haar opneemt. "Dan kom ik graag langs om te zeuren over wat er allemaal anders moet."

Arie Epskamp ondervond aan den lijve hoe het is om per rolstoel door de binnenstad van Alkmaar te moeten. (foto: Streekstad Centraal)


Het VN-Verdrag Handicap verplicht elke gemeente om een lokale agenda voor toegankelijkheid op te stellen. Dus ook gemeente Alkmaar houdt zich hiermee bezig. "Het is goed om met de Adviesraad samen te werken om het voor iedereen aangenamer te maken", vertelt Epskamp.

Al met al is het duidelijk dat er iets moet veranderen en dat er rekening gehouden moet worden met de toegankelijkheid voor iedereen. "Stel we moeten ergens onderhoud doen, dan is dat hét moment om de maatregelen voor toegankelijkheid toe te passen", zegt Epskamp.

"Bij Huiswaard gaan we met het onderhoud bezig. Dan zouden we vooraf ook zo’n rondje moeten doen. Hiermee kunnen we de dit soort problemen voorkomen bij het nieuwe ontwerp", voegt beleidsmedewerker Hessel Kinderman daar aan toe. Ook hij heeft woensdagmiddag een hoop opgestoken tijdens de schouw, zoveel is wel duidelijk. Dit initiatief van Daphne heeft in ieder geval op de juiste plaats de nodige ogen geopend.
Pin It
Bekeken: 844x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/