Een opgewekte stemming in het voormalige V&D gebouw in Alkmaar. Of nou ja, eigenlijk ónder het gebouw. Voorzichtig leggen stadsarcheologen Nancy de Jong en Peter Bitter een stukje historie van de Laat bloot, en met succes. Er zijn inmiddels resten van een 17e eeuwse woning, aardewerk en voorwerpen gevonden. Ergens in een hoek zijn ze zelfs al 'teruggereisd' naar de 13e eeuw. "Het is net als het winnen van een loterij."

Vroom & Dreesmann ging meer dan acht jaren geleden failliet. Er was wel tijdelijke en gedeeltelijke bezetting, maar nu wordt het pand dan eindelijk voorbereid op permanent gebruik. Een flinke klus waar archeologisch onderzoek mooi bij pas. Want het bekende gebouw is ongeveer eeuw oud en de straat kent zelfs een veel langere geschiedenis. Een klein deel van de vloer is gesloopt om op jacht te gaan naar verborgen historische schatten. (tekst gaat verder onder de foto)

Peter Bitter vertelt met passie over de lagen die worden blootgelegd. (foto: NH Nieuws)


Archeologen zijn nog wel eens overgeleverd aan de elementen, maar de afgelopen twee weken was het prettig werken. "We hebben nu geen last van de weersomstandigheden, dat is wel lekker", vertelt Nancy aan mediapartner NH Nieuws. Maar er is geen verlichting dus die moesten ze zelf regelen. "Het is hier wel erg donker waardoor het soms moeilijk is om wat te vinden als alles nagenoeg dezelfde kleur heeft. Daarom dragen we ook een lampje op onze helm."

Nancy laat zien wat er zoal is blootgelegd. "Als je goed kijkt, zie je een bakstenen rondje in de hoek. Dat was een waterput, In het voorhuis werd ook gewerkt en waarschijnlijk werd hier een ambacht uitgevoerd waarbij water nodig was." Er zijn verder tegels, scherven van handgemaakt aardewerk en ook een aantal voorwerpen opgegraven. Zo zijn er met de metaaldetector vingerhoedjes en een zakhorloge gevonden. "Die komt uit 1910, je kon nog heel goed de cijfers lezen en het horloge had aan de achterkant een leuk bloemenmotiefje." (tekst gaat verder onder de foto)

Nancy de Jong toont een tegel uit het begin van de 17e eeuw (beeld: NH Nieuws)


Hoe dieper, hoe verder terug in de tijd. In een hoek alvast gespiekt tot in de 13e eeuw. En natuurlijk wordt er niet gegraven zonder eerst huiswerk te hebben gedaan. "We verwachten in ieder geval onder de laag tegels die we nu bloot hebben gelegd nog een laag, maar verder geen hele kelder meer." Het einde van de werkzaamheden lijkt dus in zicht. "We verwachten vrijdag al klaar te zijn."
Pin It
Bekeken: 1418x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/