De eerste zaterdag van het jaar is een mooie gelegenheid voor een fietstochtje. Met als uiteindelijke bestemming de Cultuurkoepel van Heiloo, als het aan de organisatie van het bierfestival 'Happy New Beer' ligt. Op dat festival kunnen bierliefhebbers terecht voor de meest uiteenlopende bieren. Nieuwe bieren ook, letterlijk: alle aanwezige brouwers nemen een nieuw gebrouwen bier mee naar Heiloo.

"Het is de vijfde keer", zegt organisator Frans Ruiter over het festival dat door hem is opgezet. De biersommelier van 'De Bierverbinding' heeft al vele jaren ervaring met het organiseren van bierfestivals en proeverijen en heeft in de Cultuurkoepel naar eigen zeggen een 'schitterende ruimte' gevonden voor een echt Heiloos festival. Een festival dat overigens veel bezoekers uit de omgeving trekt. "De echte bierkenners komen af op de nieuwe bieren", legt Ruiter uit. "Maar er komen ook mensen die gewoon een bockbier willen drinken."

Dat gemêleerde publiek maakt het gezellig. Maar zeker daagt Ruiter zijn gasten ook uit om eens iets anders te proberen. Want het bier van heden ten dage, dat "stuitert alle kanten op", brouwers experimenteren met ingrediënten als pindakaas en banaan. Hop is niet alleen maar grassig bitter, hop kan ook fruitig zijn, met zoete aroma's. Dat is allemaal te proeven op Happy New Beer.

"Voorheen deden alleen Noord-Hollandse brouwers mee", vertelt Ruiter. "Vorig jaar hadden we een brouwerij die af moest zeggen, door corona. Toen hebben we een Oekraïense brouwer uitgenodigd, dat was wel toepasselijk." Ook dit jaar is er plek voor één gastbrouwer, zij het dat die niet van al te ver weg komt: brouwerij X-Brewing is de gast, uit Katwijk. "Best een bekende brouwer in het wereldje", weet Ruiter. Maar voor wie nog niet zo thuis is in het hedendaagse 'craft beer' een interessante brouwer om op het festival voor het eerst te leren kennen.

Happy New Beer vindt op zaterdag 6 januari plaats in de Cultuurkoepel in Heiloo. De deuren van het festival gaan open om 14:00. Om 15:00 presenteren de aanwezige brouwers hun nieuwe bieren: "Die mogen ze pitchen op het podium", aldus Ruiter. Om 20:00 is het festival weer voorbij. Een starterspakket met een glas, boekje en vier festivalmunten kost 20 euro. Wie geen bier drinkt maar wel mee wil komen ("Iedereen is welkom") betaalt 10 euro entree. Zie ook de website van De Bierverbinding.
Pin It
Bekeken: 609x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/