Het verontreinigde puin van Tata Steel blijft definitief bij Sortiva op bedrijventerrein Boekelermeer. Geen enkel verwerkingsbedrijf wil de 1.300 ton aan sloopafval overnemen vanwege de schadelijke stoffen. Het afval gaat nu naar de eeuwige opslagplaats en zal daar goed worden afgeschermd. Tata Steel moet nog 2.000 ton verontreinigd puin kwijt, maar Sortiva heeft al laten weten dit er niet nog eens bij te willen hebben.

Na diverse mislukte aanbiedingen van het verontreinigde puin, was het Sortiva die Tata Steel in augustus te hulp schoot. Dat leverde onrust op, zowel over de mogelijke voor verspreiding van de schadelijke stoffen tijdens het transport als de opslag bij het afvalbedrijf. Ook vanuit de gemeenteraad kwam kritiek. De dump zou onwettig zijn, maar Sortiva kreeg bij uitzondering ontheffing van de Omgevingsdienst.

De commotie zette gemeente Alkmaar ertoe om in overleg te gaan met Sortiva. Het afval lag toen al op de tijdelijke opslag. "Hierin heeft de gemeente aan Sortiva gevraagd geen gebruik te maken van de stortontheffing maar te zoeken naar een alternatieve oplossing", aldus verantwoordelijk wethouder Christiaan Peetoom. "Sortiva heeft toegezegd zich maximaal in te spannen het afvalpuin niet op haar deponie in Alkmaar te plaatsen en te zoeken naar een alternatieve locatie voor de storting."

Die werd niet gevonden, vervolgt de naar eigen zeggen teleurgestelde wethouder. "De gevoeligheid en media-aandacht rondom deze partij hebben ertoe geleid dat geen andere faciliteit bereid is gevonden het materiaal te accepteren." Nadat specialistische verwerkingsbedrijven het puin (opnieuw) weigerden, liet Sortiva weten niets anders te kunnen doen dan gebruik te maken van de ontheffing en het puin te verplaatsen naar de permanente opslag.

"Ondanks de teleurstellende uitkomst wil ik mijn waardering uitspreken voor de coöperatieve houding die Sortiva gedurende dit proces heeft getoond en vertrouw ik erop dat dergelijke situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden", vervolgt Peetoom. "De gemeente Alkmaar en Sortiva staan beide voor een toekomst waarin duurzaamheid en verantwoordelijkheid centraal staan en zullen blijven samenwerken om dit doel te bereiken."
Pin It
Bekeken: 726x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/