Gemeente Alkmaar en het COA zijn een nieuw participatieproces gestart rond de opvang van asielzoekers en statushouders in het oude AZC aan de Robonsbosweg. De 'RBB' moet ook onderdak bieden aan mensen met een urgentieverklaring ('spoedzoekers') en andere lokale doelgroepen. Deze maand zijn vertegenwoordigers gezocht voor een buurtpanel en is onderzoek gedaan naar aandachtspunten en mogelijkheden tot samenwerking.

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wil al zeker een jaar asielzoekers huisvesten in in het oude AZC. Ook buitenlanders die zich net in Nederland hadden aangemeld moesten er onderdak krijgen. Het toenmalige college van B&W ging hierin mee, maar er ontstond een storm van protest vanuit de raad. Diverse fracties wilden geen grootschalige opvang meer, laat staan zo snel en dan ook nog inclusief Centrale Ontvangstlocatie (COL) voor asielzoekers die pas net in Nederland waren en nog moesten worden gescreend. Het dorp Budel had bepaald geen beste ervaringen met de bewoners van het COL aldaar. Drie weken later viel het college van B&W, nog geen anderhalf jaar nadat het vorige college klapte door onvrede over de asielkwestie.

Onder de nieuwe coalitie is alsnog besloten om het oude AZC te heropenen, alleen zonder COL. Er was eigenlijk geen ontkomen meer aan, gezien het schreeuwende tekort aan opvang in Nederland en de aanstaande spreidingswet. Maar de gemeente wilde wel veel eigen regie door het rijksgebouw te kopen en een grondig participatieproces doorlopen.

Volgens het 'Participatieplan ingebruikname Robonsbosweg' zullen komende maand inwoners, bedrijven, verenigingen en scholen in de omgeving van de RBB worden geraadpleegd. Dat gebeurt via een online peiling, fysieke bijeenkomsten, persoonlijke gesprekken en het buurtpanel. Met het buurtpanel zullen specifieke zaken worden getackeld zoals parkeren, veiligheid, sociale integratie en onderwijs.

Met werkgroepen zal aan de uitvoering van oplossingen voor de diverse aandachtspunten worden gewerkt. Daarbij gaat het onder andere om vrijwilligerswerk en/of mentorprogramma’s voor de integratie, en het opzetten van culturele uitwisselingen.

Ook staat in het participatieplan dat na de opening van de RBB de vinger aan de pols zal worden gehouden. Wanneer het opvangcentrum zo ongeveer de deuren moet gaan openen staat niet vermeld.
Pin It
Bekeken: 866x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/