Een kamerscherm, mooie spulletjes en lekkere koffie: het zijn de ogenschijnlijk simpele ingrediënten die van een Oudorpse huiskamer een knus en dorps winkeltje hebben gemaakt. Kazei heet het. Buurvrouwen Manon Hertog en Carina Ligthart willen er echt iets mee toevoegen aan hun dorp: "Dit was er nog niet, terwijl het zo past bij Oudorp."

Met het winkeltje wordt een oude Oudorpse geschiedenis weer levend gemaakt. Want dit huis, nu de woning van Hertog, was ooit een sigarenwinkeltje. "Hier kochten we vroeger kauwgom", vertelt één van de vroege klanten in de pop-up, die woensdag voor het eerst open ging. Nostalgie is een gevoel dat hier met open armen wordt ontvangen, wordt gevierd. "Dat behang is echt heel oud", wijst Ligthart. "Het kamerscherm hebben we zelf gemaakt en behangen. We hebben er wel heel wat werk aan gehad hoor, de afgelopen twee weken."

Het kamerscherm is een opvallend element in het winkeltje. Achter dat scherm is nog gewoon de woonkamer van Hertog. Het gevoel dat je 'op bezoek' bent, dat de grens tussen huis en winkel vaag is, maakt Kazei tot wat het is en wil zijn: een echt 'dorps' winkeltje, een echt 'Oudorps' winkeltje ook. Met in het logo herkenbaar de oude Munnikenweg. Tegelijk staat de tijd hier zeker niet stil: "Het hele ontbijt kun je ook vegan bestellen", legt Ligthart uit. (tekst gaat door onder de foto)

Manon Hertog (links) en Carina Ligthart, met het kamerscherm op de achtergrond. (foto: Streekstad Centraal)


Want hier kan dus ook ontbeten worden. Buiten, op het erf, staat een keet die een beetje aan een oud trammetje doet denken, met tafeltjes aan de zijkanten. Daar kunnen mensen zitten en genieten van koffie, taart, yoghurt en een gesprek met dorpsgenoten. "Het moet echt iets verbindends zijn", bevestigt Ligthart. En dat lukt al meteen, want de vraag 'van wie ben je er één' is in Oudorp nooit ver weg: "Ik heb je oma goed gekend!"

"Manon staat in mijn telefoon als Manon Buurvrouw", zegt Ligthart, als Streekstad Centraal wil weten hoe de naam Hertog precies moet worden gespeld. Zoiets is belangrijk voor een journalistiek artikel, maar in een dorp eigenlijk nauwelijks een kwestie. "Jij staat gewoon als 'moeder van' in de telefoon", vult een bezoeker aan die Ligthart kent van de basisschool die vlak naast het winkeltje ligt. (tekst gaat door onder de foto)

De 'keet'. (foto: Streekstad Centraal)


Daarmee is de dorpse setting wel compleet: de kerk en de kroeg, beide aan de overkant van Kazei, de weekmarkt op woensdag aan de ene kant en de school aan de andere. "En onze tuin, we hebben een heel diepe tuin", vult Ligthart nog aan. "Daar willen we ook wat mee gaan doen." De plannen zijn hier zeker niet in beton gegoten, ze groeien terwijl de buurvrouwen met hun winkel bezig zijn.

Het winkeltje staat vol snuisterijen. Mooi glaswerk, brocante, nostalgische items uiteraard. Er is ook ruimte voor kunst, voor de bijzondere foto's van Hertog bijvoorbeeld, of voor het schilderwerk van Ligthart - al dan niet gedrukt op een kalender, want het is ook de tijd om kalenders aan te schaffen. "Die houten achterkantjes heb ik ook weer zelf gemaakt." Dat klinkt als veel werk, maar zo zal ze het zeker niet noemen. "Het is gewoon erg leuk om te doen."

Kazei is om te beginnen open op woensdag 13 december en woensdag 20 december, van 8:30 tot 16:00. Het winkeltje is te vinden op Herenweg 102 in Oudorp.

Behalve brocante kan er ook een ontbijt worden gekocht. (foto: Streekstad Centraal)

Pin It
Bekeken: 1345x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/