Asielopvang aan de Robonsbosweg blijft het plan, maar de gemeente Alkmaar laat zich niet de kaas van het brood eten en houdt controle door het gebouw te kopen. Dat is de voorlopige stand van zaken in de lange discussie over de opvang van vluchtelingen in Alkmaar. In december zal de raad zich over de kwestie moeten uitspreken. "De gesprekken zijn echt net begonnen."

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wil in Alkmaar vluchtelingen kunnen huisvesten en heeft daarvoor zijn oog op het oude belastingkantoor aan de Robonsbosweg laten vallen. Daar werden immers al eerder vluchtelingen gehuisvest. Alleen ligt het onderwerp méér dan gevoelig in Alkmaar. Eerder dit jaar viel het college over de kwestie en moest er een nieuwe meerderheid gevonden worden.

De gemeente wil in de onderhandelingen met het COA dan ook niet over één nacht ijs gaan. Het coalitieakkoord is voor wethouder Christian Schouten leidend in de gesprekken die met de opvangorganisatie worden gevoerd. "Dat is mijn opdracht, ik wil die goed uitvoeren. We willen maximaal controle houden over wat er gebeurt." De gemeente kiest er voor om de regie echt in handen te nemen door het gebouw aan de Robonsbosweg zelf aan te kopen. "We kunnen zo dicteren wat het plan is." (tekst gaat door onder de foto)

Asielzoekerscentrum aan Robonsbosweg in Alkmaar sluit 1 oktober Om het gebouw geschikt te maken voor wat de gemeente er mee wil zijn verbouwingen nodig.


"Het gebouw is nu nog van het Rijksvastgoedbedrijf", legt Schouten uit aan Streekstad Centraal. Dat wil het van de hand doen en de gemeente is een potentiële koper, daar waar het COA heeft gezegd het gebouw niet zelf te willen kopen. "Voor de huisvesting van 150 statushouders willen we er aparte woonruimtes in maken", vertelt Schouten. "Dat kun je niet doen als je het huurt." Behalve statushouders komen er ook 150 asielzoekers in het gebouw, als het aan de gemeente ligt. En 150 'spoedzoekers'.

Spoedzoekers zijn mensen die snel een woning nodig hebben maar die op de huidige woningmarkt niet vinden. "De precieze voorwaarden gaan we nog vaststellen", zegt Schouten daarover, maar de bedoeling is dus dat er in het gebouw goede woningen komen voor mensen die met urgentie op zoek zijn: het 'Alkmaars perspectief'.  Ook om die woningen te realiseren is het voor de gemeente Alkmaar handig om het gebouw aan de Robonsbosweg in eigendom te hebben.

In december wordt de raad nader geïnformeerd en zal er ook meer duidelijkheid komen over de onderhandelingen met het COA; dan volgt de definitieve beslissing.
Pin It
Bekeken: 1098x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/