Er wordt steeds meer wijn gemaakt in Nederland, ook in Noord-Holland. In onze provincie verdubbelde het aantal wijnmakers zelf, gemeten over een periode van vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch is niet elke wijnmaker ook een wijnboer en moet de invloed van de klimaatverandering worden gerelativeerd, vertelt Pieter de Boer van Langedijker Wijndomein De Koen uit Zuid-Scharwoude.

Streekstad Centraal sprak met De Boer naar aanleiding van het bericht van de KvK, maar kreeg de wijnboer nog niet zo eenvoudig te pakken. "Ik ben erg druk met naar ik hoop de laatste oogstdag", liet De Boer weten. En dat was echt aanpoten deze week, want oogsten terwijl het regent, dat is niet de bedoeling. "Dan ben je de wijn aan het verdunnen." Er werd dus hard gewerkt op de weinige momenten dat het droog was. Donderdag was de oogst binnen, "die zit nu in de pers", en dus was er gelegenheid voor tekst en uitleg bij het nieuws dat wijn in de lift zit in Nederland.

Allereerst: al die wijnmakers die de KvK registreert, dat zijn nog geen wijnboeren. "Er komen hier en daar wel nieuwe initiatieven, maar vaak zijn dat mensen die wijnstokken huren", weet De Boer. De druiven van de gehuurde stok mogen dan in een fles met een eigen etiket, maar dat is toch wel wat anders dan een eigen wijngaard. "Ze mogen vaak wel helpen", voegt De Boer nuchter toe. Maar de echte wijngaarden, die blijven toch wel dun gezaaid in de regio. "Een stuk of vier", schat De Boer. "We hebben hier dure handjes, een slecht klimaat, toch wel een lage opbrengst. Je moet er iets bij doen, anders kom je niet rond." (tekst gaat door onder de foto)

Zo wordt er geoogst. (foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra)


Een grote wijngaard is niet automatisch meer rendabel dan een kleine, rekent De Boer uit. Wie 10 hectare aan wijnranken heeft staan heeft ook veel apparatuur nodig om die druiven te verwerken. En die 'dure handjes' dus. Zelf houdt De Boer het dan ook bescheiden. Wel doet hij alles zelf. "Alleen het bottelen, dat deden we eerst ook hier, maar dat besteden we nu uit."

Dat er in Nederland steeds meer wijn wordt gemaakt noemt de Langedijker een 'mooie ontwikkeling', maar de conclusie dat dat komt door klimaatverandering vindt hij niet juist. "Het heeft vooral te maken met moderne rassen, die ook in Nederland goed kunnen groeien", vertelt hij. "Daar hebben ze 100 jaar aan gewerkt. Dát is de oorzaak. Dat het warmer wordt is meegenomen, maar dat is niet gelijkmatig. Van hittegolven worden we nou ook weer niet echt blij." (tekst gaat door onder de foto)

De wijnen die nu worden geoogst kunnen gedronken worden in de lente en de zomer. (foto: Wijndomein De Koen)


Noord-Holland blijft ook wel gewoon een koud kikkerlandje, het seizoen voor druiven is hier veertien dagen korter dan in Zuid-Limburg, weet De Boer. Dus nee, klimaatverandering is niet beslissend. Wat wél veel doet: ervaring. "We zijn hier nu 20 jaar bezig. Ook andere Nederlandse wijnboeren hebben nu veel ervaring. De kwaliteit is gewoon goed en dat weet de consument ook. Daar hebben we deze groei aan te danken." En dat bleek eerder deze herfst nog maar eens, toen Wijndomein De Koen belangrijke prijzen in de wacht sleepte. Goed voorbeeld doet volgen.

De druiven die deze week geoogst zijn bij De Koen worden nu verwerkt tot wijn. In april 2024 kunnen de eerste flessen worden geopend. De wijnen worden onder meer via de eigen webwinkel verkocht.
Pin It
Bekeken: 747x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/