De Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG) gaat niet meedoen aan de landelijke stamboomdag in Alkmaar. Volgens de vereniging voelen vrijwilligers zich vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas niet veilig om namens de vereniging in het openbaar op te treden.

Al jaren organiseert de interessegroep voor stamboomonderzoek, HCC!genealogie, haar landelijke stamboomdag. De dag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het doen van voorouderonderzoek. Voor de zestiende editie strijkt het evenement op zaterdag 4 november neer in Regionaal Archief Alkmaar. Een onderdeel van deze dag is de Genealogische Markt. Daar worden diverse presentaties gegeven, zijn makers van computerprogramma’s voor het vastleggen van stamboomgegevens aanwezig, evenals diverse regionale en nationale verenigingen. Maar de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG) laat verstek gaan. "Het is triest om te constateren dat deze oorlog ook zijn weerslag heeft op de Joodse gemeenschap in Nederland en hier tot angst leidt", vertelt voorzitter Marius Heemstra aan Alkmaar Centraal.

De voorzitter spreekt van een 'nare samenloop van omstandigheden'. "Uiteraard hebben we wel leden die naar de stamboomdag durven te gaan, maar die kunnen niet. De twee vrijwilligers die aanvankelijk zouden gaan, zijn bang voor opmerkingen. Ze zijn bang dat het niet over genealogie zal gaan." Heemstra begrijpt het gevoel, maar laat desgevraagd weten niet bang te zijn. "Dit is een vervelende situatie. De volgende keer zijn we er gewoon weer bij."

HCC!genealogie laat weten het besluit te betreuren, maar heeft ook begrip voor de keuze. "We hopen dat de kring op een volgende HCC!genealogiedag weer aanwezig is." De interesse voor stamboomonderzoek zal tijdens de landelijke stamboomdag zelf informatie over Joodse genealogieën en de bronnen daarvan delen.
Pin It
Bekeken: 563x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/