Kijken, ruiken en het proeven van kazen, dat kan de 36-jarige Rosanne uit Alkmaar het beste van heel Nederland. Op het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours won zij de felbegeerde hoofdprijs, de Gouden Kaasboor. De winst was een grote verrassing en in maart vliegt Rosanne zelfs naar Wisconsin om daar plaats te nemen in een jury van kaaskeurders.

Rosanne kreeg tien verschillende staafjes kaas, kaasboortjes, voor zich en moest erachter zien te komen wat voor kaas het was. Jong, oud, gekruid of misschien zelfs afgekeurd? "De Gouden Kaasboor is de grootste prijs die in Nederland wordt uitgereikt aan een kaaskenner", zegt Rosanne. Er deden dit jaar zo'n 700 mensen mee en iedereen die zichzelf een kaaskenner vindt, kan zich opgeven. "Als keurder weet je niet wat voor kaas het is en ga je ruiken, de textuur voelen en proeven om te achterhalen wat voor kaas het is", vertelt de winnares aan mediapartner NH. "Ook moet je proberen de kaas te beoordelen. Degene die het dichtst bij de waarheid ligt, wint de Gouden Kaasboor." En dat was Rosanne. Haar tactiek was om eerst aan de kaas te ruiken en de sterkste voor het laatst te bewaren. Om tussendoor weer een neutrale smaak in haar mond te krijgen, had ze water er een crackertje.

Ze weet veel van kaas en heeft er op haar werk ook dagelijks mee te maken. Rosanne werkt bij een groot kaasbedrijf uit Westbeemster en keurt daar, naast haar andere werkzaamheden, elke twee weken de kaas. Thuis liggen er ook altijd meerdere soorten kaas in de koelkast, maar dat ze zou winnen had Rosanne echt niet verwacht. "De Gouden Kaasboor is in mijn beleving een prijs die is weggelegd voor de echte ervaren en typische kaaskenners die al jaren in het vak zitten. Een onhaalbare prijs en toch heb ik hem", zegt ze lachend. "Ik kan wel goed smaken herkennen en verwoorden."

Rosanne is een geboren en getogen Alkmaarse en heeft eigenlijk altijd al van kaas gehouden. "Als kind kochten mijn ouders altijd de jong belegen kaas van mijn huidige werkgever", vertelt de kaaskenner. Dat is nog altijd haar favoriet om de frisse romige smaak. "Toen ik jonger was vond ik oudere kazen niet zo lekker, maar op werk heb ik dat wel leren waarderen. Kaas vers van het mes is het allerlekkerst."

"Ik vind kaas ook heel lekker en eet het heel veel thuis." De kaaskenner is opgeleid als diëtist en vindt kaas naast lekker, ook heel erg gezond. "We doen kaas op brood, in salades, of in blokjes bij de borrel of lekker een beetje oude kaas geraspt over de pasta." Wie de Gouden Kaasboor wint mag plaatsnemen in de jury van de International Cheese & Dairy Awards in het Amerikaanse Wisconsin. Daar gaat de Alkmaarse in maart naartoe. "Ik ben nog nooit in Amerika geweest en heb er veel zin in." Er is alleen één klein dingetje. Rosanne houdt eigenlijk niet zo van Franse schimmelkaasjes en die doen ook meer aan de wereldkampioenschappen kaas. Gelukkig heeft ze nog even om die te leren eten.
Pin It
Bekeken: 842x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/