Wie een nieuwbouwwoning koopt, moet daar ook echt zelf in gaan wonen - en minimaal vijf jaar. Dat is de regel in Nederland en dus ook in Alkmaar. Maar de kaasstad wil er wel flexibel mee omgaan, want er valt het nodige te nuanceren tussen de 'letter' en de 'geest' van de wet. Met een soepele omgang met de zelfbewoningsplicht hoopt de gemeente de woningmarkt aantrekkelijker te maken voor starters.

De zelfbewoningsplicht zorgt ervoor dat kopers van een nieuwbouwhuis vijf jaar in dat huis moeten wonen; zo wordt voorkomen dat zulke woningen niet in de handen van investeerders komen, die de prijzen opdrijven. Maar voor de bewoners, die toch echt zélf hun intrek nemen in de nieuwbouwwoning, blijkt vijf jaar in de praktijk niet altijd een redelijke eis, vindt de gemeente. Als een jong stel in verwachting raakt is het begrijpelijk dat zij uit willen wijken naar een groter huis, is één van de overwegingen. Ook blijkt dat mensen soms lang wachten op de oplevering van een huis, terwijl die tijd niet meetelt voor de vijf jaar zelfbewoning.

Alkmaar hoopt het door de versoepeling juist makkelijker te maken om in te stromen in de woningmarkt. Wie start kan niet altijd vijf jaar of langer vooruit plannen. Alkmaar hoopt dat ook andere gemeenten in de regio deze koers gaan volgen en heeft dan ook contact met beleidsmakers in die gemeenten.
Pin It
Bekeken: 885x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/