Het Alkmaarse referendum komt er voorlopig niet. Voor het zomerreces werd er al over het voorstel om een gemeentelijk referendum in te voeren gestemd, maar toen 'staakten de stemmen': het was achttien voor, achttien tegen bij één van de noodzakelijke stemmen en dus schoof het voorstel door naar de vergadering van deze week. Maar opnieuw kwam de raad er niet uit, het strandde nu op negentien voor, negentien tegen.

Na de mislukte stemming in juli riep burgemeester Schouten de raad op om bij de volgende stemming in ieder geval volledig te zijn, want dan zitten er 39 mensen in de zaal en wordt er dus oneven gestemd. Maar hoewel er deze keer meer raadsleden aanwezig waren - 38 - was de raad wederom niet voltallig en was het dus mogelijk dat de stemmen staakten. "Ik ben benieuwd hoever we vandaag gaan komen", zei de burgemeester voorafgaand aan de stemmingen. Zij zag de bui al hangen.

Het liep uiteindelijk spaak op een voorstel om meer onderwerpen referendabel te maken dan in het collegeplan. Daar stemden de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, BAS, SP, D66, ChristenUnie en OPA voor, maar zij vormden met negentien stemmen geen meerderheid; die was er wel geweest als Elly Konijn (D66) had meegestemd, maar zij was verhinderd. Leefbaar Alkmaar, SeniorenPartij Alkmaar, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA stemden tegen en zij waren dus ook met negentien. "De stemmen staken en daarmee gaat 'ie opnieuw naar een volgende vergadering", zei de burgemeester nadat ze de kwestie had afgehamerd.

Een en ander betekent dat er nog geen referendum kan worden gehouden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Omdat dan toch alle Alkmaarders naar de stembus mogen, zou een gelijktijdig referendum goed te organiseren zijn geweest. Een concreet voorstel voor zo'n referendum lag er evenwel nog niet. Maar: "Het leeft", aldus de burgemeester, die opmerkte dat de stakende stemmen wel tot enige ergernis leidden bij de voorvechters van het referendum.
Pin It
Bekeken: 1076x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/