De gemeente Dijk en Waard streeft ernaar om de hoeveelheid restafval per inwoner te beperken. Werd er vorig jaar nog ruim 200 kilo restafval per inwoner opgehaald, in 2027 moeten daar flink wat kilootjes af. Het nieuwe streven is 175 kilo per inwoner per jaar. Dat betekent vooral voor Heerhugowaarders aanpoten.

Eén keer in de drie weken wordt het restafval nog opgehaald. Dat is vanaf 1 januari de nieuwe afspraak in de gemeente. Voor de huishoudens die gewend waren aan één keer in de twee weken, wat in de gemeente Heerhugowaard de standaard was, is dat wel even wennen. De verwachting van de gemeente is dat 'wennen' in dit geval betekent dat mensen hun afval gaandeweg beter gaan scheiden. Het typische verpakkingsafval (PMD) wat moeilijk te voorkomen is wordt wel iedere twee weken opgehaald en dat geldt ook voor de groene bak (GFT). Het grof huisvuil wordt één keer per maand opgehaald.

Heerhugowaarders moeten hun beste beentje voorzetten. In de gemeente Langedijk bestond eerder al de ambitie om het restafval per inwoner drastisch te beperken: maximaal 100 kilo per persoon per jaar. Maar voor Heerhugowaard bleek dat getal echt te ambitieus, vandaar dat de fusiegemeente voor 2027 nu uitgaat van 175 kilo per persoon per jaar. In de verdere toekomst zullen de oude Langedijker ambities waarschijnlijk wel weer van stal gehaald te worden, is terug te lezen in de plannen van de gemeente.

Het nieuwe afvalplan is ook een vorm van 'harmonisatie', zoals dat bij de fusiegemeente heet. Oude verschillen tussen de vroegere gemeenten Langedijk en Heerhugowaard worden steeds meer weggepoetst. Dat is vanaf volgend jaar ook voor de huisvuilophaling het geval. Heel Dijk en Waard hanteert dan dezelfde regels en voorwaarden.
Pin It
Bekeken: 1620x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/