De kermis is weg, de scholen zijn weer begonnen: de eerste week van september betekent voor veel Alkmaarders 'back to normal'. Maar niet voor wie voor dat ritje naar school of het werk over de Friesebrug moet. Die brug is namelijk drie dagen afgesloten voor al het verkeer. "Ik kwam er net pas achter, om eerlijk te zijn."

Alkmaar Centraal nam een kijkje bij de brug die voor even geen brug is. Niet alleen de Friesebrug zelf, maar ook een groot deel van de omgeving is afgesloten voor het verkeer. De Bierkade, een deel van de Kanaalkade, de toeritten aan de overkant: overal houden gele borden en verkeersregelaars mensen tegen. Want niet alleen voor auto's, maar ook voor fietsers en voetgangers is de Friesebrug afgesloten. De brug wordt geheel opnieuw geasfalteerd. (tekst gaat door onder de foto)

Op de omleidingsroutes kan het druk zijn. (foto: Alkmaar Centraal)


De aanbevolen omfietsroute is de Ringersbrug, die Overstad met de Kanaalkade verbindt. Daar is het druk. "Dit kost me zo tien minuten, een kwartier extra", zegt een fietsster gelaten. Ze loopt met de fiets in de hand, want de Ringersbrug is een voetgangersbrug - en nu zo druk dat er van fietsen ook echt geen sprake is. "Ik was even koffiedrinken bij een vriendin..." Anderen zijn op weg naar hun werk, school of opleiding. Lang niet iedereen bleek op de hoogte van de afsluiting: "Ik dacht dat ik er met de fiets nog wel over mocht." Niet dus.

Druk is het ook bij de ándere alternatieve route: het pontje over het Noordhollandsch Kanaal. Zeker met het zonnige weer waar de Alkmaarders deze week op worden getrakteerd is een stukje varen natuurlijk wel leuk. "Ik heb makkelijk drie keer zoveel mensen als normaal", zegt de veerman. "Maar dat past er allemaal op hoor." (tekst gaat door onder de foto)

Ook de pont is even anders dan anders. (foto: Alkmaar Centraal)


Wie het pontje wel vaker neemt ziet nog een ander verschil: er wordt gevaren met een ander pontje. "De gewone ligt op de werf", verklaart de schipper. "Maar dat staat los van die werkzaamheden hoor, dat komt toevallig samen. De capaciteit van deze is hetzelfde dus het maakt niet uit." Zo is zelfs voor wie dagelijks het pontje neemt even alles anders. Woensdag begint het pontje extra vroeg met varen, om 7:00, zodat deze route ook tijdens de ochtendspits kan worden gebruikt.

De werkzaamheden aan de Friesebrug zijn vrijdag voorbij. Wel volgen er volgende week werkzaamheden aan de Tesselsebrug, maar die vinden 's nachts plaatst, dus de impact daarvan is beperkt. Dat is wel het geval als de noodzakelijke werkzaamheden aan de kruising van de Nieuwe Schermerweg met de Edisonweg / Saturnusstraat worden uitgevoerd. Op woensdag 19 september zal deze kruising afgesloten zijn.

Woensdag vaart het pontje al vanaf 7:00 om reizigers een alternatief te bieden in de ochtendspits. (foto: Alkmaar Centraal)

Pin It
Bekeken: 2884x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/