Marktlui betalen sinds vorige maand drie euro extra voor een kraam, maar de werkelijke extra kosten zijn véél hoger. Stichting Markten Alkmaar spaart de ondernemers door een groot deel te betalen, maar gaat dat niet volhouden. Het college van B&W heeft inmiddels toegezegd een vergoeding te gaan overwegen, antwoordt het in vragen van de BAS-fractie. Dat gebeurt volgend jaar. Dan wordt ook gezocht naar een duurzame oplossing. "Er is nu geen onrust meer onder de marktlui", zegt marktmanager Thijs Dehe.

Stichting Markten Alkmaar kreeg in juni onverwachts te horen dat de kraamzetter ermee stopte. Halsoverkop moest worden gezocht naar een ander. Die werd gevonden, maar dat kost voor de rest van het jaar 30.000 euro extra. "De vorige marktzetter had 'vrij agressief' een hoop markten weten te krijgen. Daardoor was hij relatief goedkoop", legt Thijs Dehe uit. En zo is er weer eentje minder. "Het is een uitstervend beroep. Vroeger had je er in regio Alkmaar een stuk of vijf à zes, nu nog maar een of twee. Het is veel fysiek werk en het bedrijf gaat vaak van vader op zoon. Dan ziet de zoon zijn vader 's avonds afgemat thuis komen..."

De stichting is nu tussenpartij en verdeelt de huurkosten naar grootte van de markten. De kosten voor een kraam op de zaterdagmarkt in de Alkmaarse binnenstad stegen van 13 naar 21 euro en op de woensdagmarkt in De Mare zelfs naar 31 euro. Tel daarbij op de huur van de plek (1,50 euro/m²) en eventuele stroomkosten. Sommige ondernemers hielden al niet veel over. En als er een aantal stoppen, wordt het voor de overblijvers nog weer duurder. Het gaat immers om een totaalprijs. Daarom besloot de stichting om slechts 3 euro door te berekenen aan de huurders, en de rest zelf op te hoesten.

"Die 30.000 euro is 'worst case scenario'. Er zijn losse markten zoals Lappendag en er is incidentele verhuur. Wat de stichting tekort gaat komen is afwachten", vervolgt de marktmanager. In ieder geval hebben er geen vaste klanten opgezegd vanwege die 3 euro extra. De laatste zaterdagmarkt was iets kleiner, maar dat komt volgens Dehe door de vakantietijd.

Thijs Dehe was tevreden over het gesprek met de verantwoordelijk wethouder over de financiële problemen. "We hebben een heel goed gesprek gehad. De wethouder onderkent het belang van markten en ons probleem. Hij heeft aangegeven dat we ons voor dit jaar in ieder geval geen zorgen hoeven te maken." Opmerkelijk, want er is voor zover bekend nog niks toegezegd door het college. Het bestuur schreef BAS dat een vergoeding zal worden overwogen, en dat het 'de kosten voor de kooplieden zo laag mogelijk wil houden'. Hoe dat nou precies zit, weet Thijs Dehe niet. "Geen idee, dat speelt allemaal nog. Het is afwachten." (foto: Alkmaar Marktstad)
Pin It
Bekeken: 1599x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/