Nee, het feest komt er niet en ja, de gemeente zal een deel van de kosten die de organisatie maakte compenseren. Dat en meer blijkt uit de antwoorden die de gemeente Alkmaar donderdag gaf op vragen over het veelbesproken 'Alkmaar Alive', het grootse Ontzetfeest dat wel werd aangekondigd, maar nooit zal komen. Daarmee is Alkmaar Alive definitief naar het archief verbannen.

Voor de organisatie is het een bittere pil. De al gemaakte kosten worden door de 8 October Vereeniging geraamd op een bedrag van tussen de 50.000 en 100.000 euro. Er is om een exacte specificatie gevraagd en die financiële pijn zal verdeeld worden, zo laat de gemeente Alkmaar weten. Hoe die verdeling is, dat wordt nog bepaald. "Er is echt heel veel contact geweest en beide organisaties vinden heel jammer dat het niet door kan gaan." Dat zei wethouder Arie Epskamp donderdag tijdens een persgesprek.

De parkeerplaats bij het AZ-stadion bleek mogelijk niet op tijd beschikbaar en viel daardoor af als locatie voor Alkmaar Alive (foto: Alkmaar Centraal/Youri Hoeben)


In dat gesprek kwam het feest dat Alkmaar nooit zal vieren uitgebreid aan bod. Het oorspronkelijke plan voor wat eerst nog 'Alckmaer Proms' heette, legde de gemeente uit, ging uit van de Alkmaarse drafbaan als locatie. De infrastructuur daar bleek echter niet berekend op een evenement voor 30.000 tot 40.000 mensen. Als alternatief kwam begin juni het parkeerterrein (P8, P9) bij het AZ-stadion in beeld. Ook dat bleek niet mogelijk, de voetbalclub kan in verband met verplichtingen pas eind augustus laten weten of het terrein beschikbaar is. Dat is te laat voor een groot evenement op 8 oktober. En daarmee bleef alleen het evenemententerrein aan de Olympiaweg over als mogelijke locatie voor wat een groots slotfeest had moeten worden.

Halverwege juni werd door de 8 October Vereeniging een nieuw plan aangeleverd, gebaseerd op het evenemententerrein en rekening houdend met de op- en aanmerkingen die de gemeente eerder had op het originele plan. Ook dat plan voldeed niet aan de eisen rond veiligheid en eventuele ontruiming. Er werd professionele en ervaren hulp ingevlogen die een plan schreef voor een feest voor 35.000 mensen. Binnen 14 minuten konden die, in het geval van calamiteiten, van het terrein zijn. Dat is meestal voldoende. Maar experts van brandweer en politie bleken volgens de gemeente een andere mening toegedaan.

Op het evenemententerrein wordt al weer druk gebouwd aan het volgende evenement. Maar Alkmaar Alive zal hier nooit gehouden worden. (foto: Alkmaar Centraal/Youri Hoeben)


"Als die mensen zeggen dat het niet veilig is, kun je er niet mee door", stelt Epskamp tijdens het persgesprek. "Naar aanleiding daarvan heeft de 8 October Vereeniging besloten de stekker er uit te trekken." En dat vindt ook Epskamp 'heel jammer', benadrukt hij. Rob Boerlage van de 8 October Vereeniging bleek nog iets teleurgestelder dan dat: "We hebben dus een expert die zegt dat er binnen 14 minuten ontruimd kan worden, en een gemeente die stelt dat ze het daar niet mee eens is. Maar vervolgens niet duidelijk maakt waar het dan aan schort en alleen maar laat weten dat er op basis van het huidige plan geen vergunning verleend kan worden."

De gemeente heeft een evaluatie aangekondigd. De gemeente wil namelijk lering trekken uit het eigen handelen. En er is nog iets in gang gezet: een onderzoek naar een mogelijke nieuwe locatie in Alkmaar voor grote evenementen. Een locatie die de beschikbaarheid niet hoeft te delen met een voetbalclub (P8, P9), die goed (genoeg) bereikbaar is voor hulpdiensten en waar publiek snel (genoeg) weg kan bij een calamiteit. Alkmaar Alive gaat echt niet door, maar het laatste woord is er dus nog niet over gezegd.
Pin It
Bekeken: 2112x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/