Het hoge woord is eruit: na de verwoestende brand stopt Esdégé Reigersdaal per direct met de veehouderij en de zuivelafdeling op de Klompenhoeve. Dat bevestigt de zorgorganisatie. Wat dat betekent voor de 250 geiten, is nog niet duidelijk. "Als ze niet worden verkocht, vrees ik dat ze worden afgemaakt", laat een bij de redactie bekende medewerker die anoniem wil blijven aan mediapartner NH Nieuws weten.

In de geitenstal van de zorgboerderij aan de Hoeverweg woedde anderhalve week geleden een grote brand. De brandweer wist te voorkomen dat de vlammen oversloegen. Wonder boven wonder overleefden ook alle 250 geiten het, maar de stal is compleet verwoest. Een paar weken voor de brand kwam naar buiten dat Esdégé Reigersdaal de zuivelafdeling en de veehouderij van de zorglocatie wil sluiten. Al meer dan 40 jaar maken begeleiders en cliënten daar ambachtelijke en biologische producten van geitenmelk - verkocht door biologische winkels in heel het land. Maar dat zou al jaren niet winstgevend zijn.

De volledig verwoestte stal van de Klompenhoeve (NH Nieuws / Maaike Polder)


Geruchten dat het vuur vanwege de sluiting bewust is aangestoken, onder meer in reacties op sociale media, doemden na de brand op. Volgens een hierboven al vermelde medewerker zou er in de stal zo'n 1.000 liter zonnebloemolie hebben gestaan. Maar naar de oorzaak van de brand kan enkel worden gegist. "De brandweer en verzekeringsexpert hebben geconstateerd dat de oorzaak niet is vast te stellen", reageert Peter Muller, woordvoerder van Reigersdaal.

Medewerkers werden vorige week woensdag bijeen geroepen over de sluiting van hun afdeling. Omdat zij officieel geen cliëntbegeleider zijn, moeten ze waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe baan, verklaart de anonieme medewerker. "Het is heel verdrietig, maar ik voel ook opluchting, omdat ik nu weet waar ik aan toe ben. Hopelijk kunnen we toch een doorstart maken, want ik ben bang dat het voor de geiten anders einde oefening is."

Van de geiten worden er momenteel 100 opgevangen door een boer in Schagerbrug. De andere 150 logeren bij een boer in Noordbeemster. Volgens de medewerker is het vaccinatiepaspoort van de dieren al een aantal jaar niet op orde. "Die beesten hoefden nooit te reizen, dus werd besloten een bepaalde bloedtest, om ziektes uit te sluiten, niet meer uit te voeren." Zonder die status is een eventuele overname van de dieren niet mogelijk, stelt de medewerker. "Dat zou een ramp zijn voor de cliënten, traumatisch zelfs. Ze zijn dol op de geiten en hebben vaak ook een lievelingsdier. Maar ja, wie gaat zo'n onderzoek nu betalen?"

Moeilijke tijden voor de Klompenhoeve in Egmond (NH Nieuws / Maaike Polder)


Op vragen over een mogelijk ontbrekend vaccinatiepaspoort wordt niet ingegaan. Wel laat de woordvoerder van Reigersdaal weten dat er met de boer uit Noordbeemster gesprekken zijn over een mogelijke overname. Of dat zou gaan om alle 250 geiten, is niet duidelijk. Voor de cliënten wordt gezocht naar een passende dagbesteding op een andere locatie. "Dit is maatwerk en het zal nog enige tijd kosten tot iedereen een goede plek heeft", verklaart Muller. Op de locatie van de Klompenhoeve wordt een nieuwe dagbesteding ontwikkeld. "We onderzoeken wat er op dat gebied mogelijk is."
Pin It
Bekeken: 3604x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/