In maart en juni zijn grote fietsenopruimacties gehouden bij Station Alkmaar. Bij de eerste actie zijn zo'n 200 bestickerde wrak- en weesfietsen verwijderd uit de buitenstallingen. De tweewielers werden dertien weken bewaard, maar slechts weinig eigenaren kwamen ze ophalen. Gemeente Alkmaar heeft besloten de rest te doneren aan sociaal en maatschappelijk betrokken organisaties. Zij knappen de fietsen op voor een nieuw leven.

Het mes snijdt aan twee kanten. Gemeente Alkmaar wil een net en bereikbaar stationsgebied en vindt dat iedereen recht heeft op een fiets. Daarom worden de verwijderde fietsen die na dertien weken overblijven gedoneerd aan organisaties als Reakt, Stichting hulp voor Minima Noord-Holland, het Transferium, Alkmaar Ontmoet / Stichting Sport-Z en het TrainingsCentrum Arbied van Esdégé-Reigersdaal. Zij knappen de fietsen op en verspreiden deze onder mensen binnen hun eigen doelgroep. Wat echt niet meer te redden wordt als oud ijzer verhandeld.

"Van de 200 fietsen die in maart zijn weggehaald in het stationsgebied is minder dan één procent opgehaald door de eigenaar", zei wethouder Jasper Nieuwehuizen, terwijl hij een handje hielp bij de tweede opruimronde. "Door de opruimacties is er nu minder overlast op straat. De opgehaalde fietsen krijgen een mooie bestemming want die komen nu terecht bij de mensen die een eigen fiets hard nodig hebben."

Tijdens recente actie werden 264 aftandse fietsen bij het station bestickerd, om aan te geven dat ze twee weken na dato zouden worden verwijderd. Inmiddels heeft Stadswerk072 de klus van Rataplan overgenomen. Verreweg de meeste bestickerde fietsen stonden er twee weken later nog. Nu staan ze op de werf van Stadswerk aan de Herculesstraat 71 te wachten op hun eigenaren. Ook van deze lichting zullen de te fiksen fietsen na dertien weken naar sociaal maatschappelijke organisaties gaan.

De onlangs verwijderde fietsen staan inmiddels ook op iLost. Hier zijn ze ook terug te claimen. Bellen met Stadswerk via 14072 kan ook. Op afspraak zijn de fietsen met fietssleutel op te halen. (foto: Wick Natzijl)
Pin It
Bekeken: 1218x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/