Egmond aan Zee moet het in de zomer van 2023 zonder reuzenrad doen. Dus wordt er door de Derpers best een beetje gebaald op de sociale media:  "Het maakte de zomer zo feestelijk!", reageert iemand. "Wat jammer, zo veel mensen genoten ervan", vult een ander aan. Voor het toerisme was het reuzenrad een mooie trekpleister, maar ook de Derpers genoten er duidelijk van.

Op de socials wordt gevist naar de reden van het wegblijven van de attractie uit Egmond aan Zee. Dus dook Duinstreek Centraal daar maar eens in. We namen contact op met de eigenaar, met gemeente Bergen en met de bezwaarmaker. Want vorig jaar is er bezwaar gemaakt tegen de aangevraagde vergunning en dat traject is nog niet afgerond. Verhuurder van vakantiewoningen Ramon Ory sprak de gemeente Bergen aan omdat hij van mening is dat die de eigen regels niet volgde bij het toekennen van de door het reuzenrad aangevraagde evenementenvergunning.

Het reuzenrad zoals dat in 2020 in Egmond aan Zee stond


"Het gaat hier niet om mij, het gaat erom dat als je iets in een gemeente wil, je je moet houden aan de procedures die daarvoor gelden. En dat is in dit geval niet gebeurd. De gemeente heeft die procedures niet gevolgd", legt Ory uit aan Duinstreek Centraal. Maar hij kreeg ongelijk van de beroepscommissie. Die was van mening dat de gemeente wel binnen de lijntjes had gekleurd. Ory stapte vervolgens naar de rechter. Deze zaak loopt nog. Volgens een gemeentewoordvoerder kan dat ook nog wel even duren.

Dat de vakantiewoningen van Ory in de omgeving van het reuzenrad staan zorgt voor speculatie over overlast, maar dat heeft volgens hem geen rol gespeeld; het bezwaar betrof de gevolgde procedure. Al kent Ory de verhalen van overlast wel, bijvoorbeeld klachten over gegil. "Een buurman van me liet me weten dat het soms leek of er iemand vermoord werd. Maar dat is niet de hoofdreden voor het bezwaar." Hij hamert er op dat hij vooral de gemeente heeft willen aanspreken met het bezwaar.

Het uitzicht vanuit het reuzenrad in 2021


Desalniettemin is het gevolg daarvan wel dat de attractie dit jaar niet naar de boulevard komt. Eigenaar Jan Vallentgoed vindt dat 'jammer'. Het aanvragen van de vergunning voor aankomende zomer was volgens hem niet haalbaar. "Tegen de tijd dat de aanvraag in behandeling zou gaan, dan is het seizoen al voorbij. Het is bijzonder treurig voor iedereen, er eten drie gezinnen van dat reuzenrad." Maar, zo laat hij weten, volgend jaar staat het rad er waarschijnlijk weer en dan misschien zelfs langer dan voorgaande keren. "Het hele dorp staat achter ons en daar krijgen we ook heel veel steun van. We gaan vol moed de procedure aan, we zijn ervan overtuigd dat het reuzenrad nog terug gaat komen."

Voor 2024 is er, met bovenstaande ervaring op zak, een ander soort vergunning aangevraagd. "Een evenementenvergunning is maximaal een maand geldig, we hebben nu een omgevingsvergunning aangevraagd voor een langere periode. Het liefst zo lang mogelijk uiteraard", besluit Vallentgoed. De Egmonders hebben dus toch iets om naar uit te kijken.
Pin It
Bekeken: 1877x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/