Hoewel het donderdagmiddag behoorlijk warm was, hadden een aantal mensen het ijskoud op Beverkoog. De bedrijvenvereniging organiseerde de jaarlijkse 'IJsduik&Haringparty'. Burgemeesters Anja Schouten van Alkmaar en Maarten Poorter van Dijk en Waard deden de laatste ijsblokken in het water. Voor de vijftig deelnemers hét startsein om in groepen van zes het ijskoude water te betreden.

"Adem in en adem uit", zegt René Valk. De instructeur staat in een loods en geeft tientallen deelnemers een voorbereidende training. "Durf bij jezelf te komen. Vreugde en verdriet, het mag er allemaal zijn." Uit een audiobox klinkt meditatiemuziek. Buiten het gebouw staan verschillende wagentjes met koffie, thee en koud drinken. Ook wordt haring geserveerd. Een accordeonist speelt de soundtrack van detectiveserie Baantjer. "Dit is toch geweldig", zegt Kirsten Tervoort van de bedrijvenvereniging Beverkoog. Al voor de derde keer wordt de duik georganiseerd. Waar het eerst alleen bedoeld was voor ondernemers van de vereniging, mogen sinds de vorige editie ook andere geïnteresseerden meedoen. "Dit soort activiteiten verbindt mensen. Het zorgt ervoor dat er wat is om over te praten en bovendien leren de deelnemers elkaar op een andere manier kennen."

Zelf heeft ze al meerdere keren een ijsduik gedaan, maar vandaag slaat ze even over. "Ik ben hier om alles in goede banen te leiden, dus veel te druk om mee te doen." Ondertussen is de ademhalingstraining van Valk over. De deelnemers gaan zich omkleden en de instructeur loopt alvast naar het ijsbad. "Hier gaat het zo allemaal gebeuren", lacht hij. Zeven jaar geleden ging Valks bedrijf failliet. Sindsdien is hij 'gaan experimenteren met koud water'. "En dat beviel wel." De Langedijker is een aanhanger van de methode van Wim Hof. 'The Ice Man' was jarenlang vrachtwagenchauffeur en is inmiddels een wereldberoemd Nederlander. Hij heeft verschillende wereldrecords op zijn naam staan, geeft workshops en op dit moment wordt zijn levensverhaal verfilmd. Valk legt uit: "Eigenlijk gaat de methode over drie elementen: mindset, kou en ademhaling. Als je bij dit ijskoude water staat moet je de confrontatie aangaan met jezelf. Stap je het bad in of zeg je toch nee? Thuis kan je stoere praatjes hebben, maar dat gaat je hier niet helpen."

Ondertussen staan de eerste deelnemers te wachten voor de ijsduik. Een van hen is Falco Hoekstra. Vorig jaar deed hij mee als wethouder van Dijk en Waard. En ondanks dat hij nu geen wethouder meer is, kan hij het niet laten om opnieuw een duik te wagen. "Het beviel vorig jaar wel", lacht hij. "Toen het klaar was voelde ik me echt super."

Nadat de burgemeesters Schouten en Poorter de laatste ijsblokken in het water doen, staat de eerste groep dappere duikers klaar. Hoe koud het water is? Zo'n twee graden, vertelt Tervoort. Een toeschouwer hoort het aan. "Pff, ik zou dat niet kunnen", lacht hij. Ondertussen eet hij een stukje haring. "Het is echt heel knap van ze."
Pin It
Bekeken: 2948x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/