Er komen geen Oekraïense vluchtelingen in het voormalige hotel-restaurant Klein Zwitserland in Schoorl. De onderhandelingen tussen gemeente Bergen en eigenaar SVE Group zijn op niets uitgelopen. De pop-up galerij moet er over een paar weken uit zijn, zodat het pand aan de Duinweg kan worden gesloopt. "De sloopvergunning verloopt straks, dus moeten we nu doorpakken."

De kunstenaars zitten al veel langer dan verwacht in Klein Zwitserland, als een soort anti-kraak, maar binnenkort moeten ze er dan toch uit. "We mochten maar een half jaar blijven, uiteindelijk is dat drieënhalf jaar geworden", vertelt kunstenaar Harold van Geerestein. "Nu zijn we op zoek naar een nieuwe plek voor de pop-up galerie. Het liefst in de omgeving van Bergen."

Het leek erop dat het karakteristieke  pand zou gaan worden ingericht voor de opvang van Oekraïners, maar die plannen zijn in de prullenbak beland. "We kwamen er niet uit qua prijs", licht een woordvoerder van de BUCH-werkorganisatie toe.

Ruim drie jaar geleden werd Klein Zwitserland gekocht door SVE Group uit Loosdrecht. Het idee was om er zorgwoningen voor ouderen in te realiseren, maar de vluchtelingencrisis werd steeds nijpender en het vastgoedbedrijf was bereid het pand beschikbaar te stellen voor de opvang van asielzoekers, legt Dirk Simons van het vastgoedbedrijf uit. Toen kwam de nood rond opvang van Oekraïners er nog bij.

Maar in gesprek gaan met de gemeente Bergen, was volgens Simons niet zo eenvoudig. "We moeten iets doen voor onze medemens, maar ondanks de hoge urgentie was het een stroperig proces. Toen we aangaven het pand beschikbaar te willen stellen, duurde het maanden voor erop werd gereageerd", zegt Simons. "Het kan binnen een paar weken geregeld zijn, dat zien we ook in andere gemeenten. We hebben goede contacten binnen het COA, maar uiteindelijk is de stem van de gemeente doorslaggevend."

Over twee weken zullen de kunstenaars weg zijn. Komt de gemeente Bergen in de tussentijd niet met een nieuw bod, wordt jet pand binnen niet al te lange tijd gesloopt. Ook zal er een nieuwbouwvergunning worden aangevraagd voor de oorspronkelijke plannen. "We blijven binnen de huidige bestemming en zijn in gesprek met een aantal zorgaanbieders."

Waarom er niet sneller is gehandeld, weet Simons niet. "We hadden allang iets kunnen doen, maar het ligt nu al maanden stil", reageert hij. "Er is niet geïnvesteerd om het maar gewoon te laten staan. Bij ons stond de deur wagenwijd open, maar het heeft tot niets geleid."

"Op dit moment geven we prioriteit aan andere locaties", reageert de woordvoerder van de gemeente. Welke locaties dat zijn, wordt nog niet gedeeld.
Pin It
Bekeken: 1000x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/