In de bodem van moestuinen in het duingebied van Egmond zitten licht verhoogde concentraties van het schadelijke PFAS. Dat blijkt uit onderzoek. De vastgestelde waarden zijn zo laag dat er niet gesaneerd hoeft te worden.

Wel zijn op twee locaties langs de Egmondse kust, bij duinlandjesvereniging De Noord, waarden gemeten die boven de gezondheidskundige grens voor het gebruik als moestuin uitkomen. Daarom wordt hier aanvullend onderzoek naar gedaan. "Om de risico's te beperken, adviseren we de tuinders om groenten uit de duinlandjes af te wisselen met groenten uit de supermarkt", schrijft de GGD.

PFAS zitten in veel producten zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica. De chemische verbindingen zijn bedoelt om onder meer vet en stof af te stoten, maar hebben een negatief effect op het milieu. Vijf landen, waaronder Nederland, willen de PFAS-verbindingen in de ban doen. Ze hebben een voorstel voor het verbod ingediend bij de Europese Agentschap voor Chemische Stoffen. De landen stellen dat de kosten voor het vinden van alternatieven uiteindelijk lager zullen zijn dan de financiële schade voor gezondheid en milieu.
Pin It
Bekeken: 826x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/