Met het winnen van de 'Green Cities Europe Award' donderdagavond in Parijs, heeft Alkmaar zich op de kaart gezet als groene gemeente die als inspiratie dient voor andere steden. Alkmaar heeft in drie jaar tijd 30.000m² groen aan de stad toegevoegd door bijvoorbeeld kleine pleinen te vergroenen. "Een hele grote eer."

Dat vindt wethouder Ad Jongenelen, die samen met een afvaardiging van Stadswerk072 (die het groen in de gemeente beheren, red.) de prijs in de Franse hoofdstad in ontvangst nam.  Alkmaar vertegenwoordigde Nederland bij de verkiezing nadat het in september tot de 'groenste stad van Nederland' werd gekozen.

De jury is enthousiast over de inrichting van zogenoemde ‘Pocket Parcs’: het vergroenen van kleine pleinen in de gemeente. Dit helpt de stad in korte tijd te veranderen van grijs naar groen. En draagt ook bij aan het beter bestand zijn tegen hitte en hevige regenval door de klimaatverandering.

In drie jaar tijd is er dus 30.000 m² vergroend. Daarmee loopt Alkmaar voor op schema. Doel is om in zeven jaar tijd 50.000 m² te vergroenen. Sinds 2020 zijn onder meer het Arkplein en Daalmeerplein aangepakt. En op dit moment gebeurt dat met het Urkplein en winkelstraat de Laat.

"Samen met de Alkmaarders blijven we nadenken over hun leefomgeving, waarbij we aandacht houden voor biodiversiteit", stelt de wethouder. "Het is geweldig dat deze aanpak nu ook internationaal als voorbeeld dient voor andere gemeenten."

Green Cities Europe Award is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) samen met boomkwekerijorganisaties in dertien Europese landen. Hiermee benadrukken de landen wat de meerwaarde is van groen in de stedelijke omgeving. Naast Nederland doen België, Duitsland, Zweden, Portugal, Polen, Italië, Ierland, Hongarije, Frankrijk, Griekenland, Denemarken en Bulgarije mee.

Pin It
Bekeken: 2053x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/