Er is een schreeuwend tekort aan horecapersoneel en dat merken ze ook bij strandpaviljoen Nautilus in Egmond aan Zee. Om nieuwe collega's te vinden wordt van alles uit de kast getrokken. Woensdag werd geflyerd bij osg Willem Blaeu in Alkmaar en het paviljoen biedt een gratis diner, mits kandidaten zelf bedienen. "Op die manier hopen we ze enthousiast te maken voor het vak."

Het is nu even koud, maar het terrasseizoen staat voor de deur. Bij strandpaviljoen Nautilus zoeken ze wel 30 oproepkrachten. Tijdens de coronacrisis is het volgens Stephan van der Eng van Nautilus gelukt om de vaste krachten in dienst te houden, maar de oproepkrachten die hij had gingen op zoek naar ander werk.

"Door de lockdowns zijn we erg lang dicht geweest en hadden we niks te bieden", vertelt Van der Eng aan mediapartner NH Nieuws. "Dan zoeken mensen ander werk, ook bijvoorbeeld bij de GGD waar er veel werk was. Zo kwam ik een oud-collega tegen toen ik me heb laten vaccineren."

Het tekort aan horecapersoneel is in heel Nederland een probleem. Koninklijke Horeca Nederland startte vorig jaar een wervingscampagne. Volgens de vakvereniging was er voor de coronacrisis al een tekort van 40.000 werknemers. En dus moet er op creatieve manieren gezocht worden naar nieuw personeel. Zo werd er op Texel een aantal jaar geleden al eens een koksopleiding van een jaar gestart geopend en werd voor studenten zelfs flexwoningen gebouwd.

Bij Nautilus aan Zee bieden ze kandidaten een diner. Stephan van der Eng: "Voorwaarde is wel dat ze zelf aan de slag gaan. Zo leren we ze meteen hoe het is om in een restaurant te werken en hopen we dat ze de smaak te pakken krijgen". Daarnaast zijn woensdag flyers uitgedeeld bij osg Willem Blaeu in Alkmaar.

Tijdens het mooie weer van de afgelopen weken was het al flink aanpoten voor het personeel.  "In de zomer komt er voor het paviljoen nog een extra terras bij dan heb ik die extra handjes heel erg hard nodig. Dagen tussen de tien en veertien uur breken je wel op. We willen dat mensen kortere dagen gaan draaien en dat we meerdere shifts hebben."

Maar moet het loon niet gewoon omhoog? "Je ziet nu al dat het loon omhoog gaat", vertelt Van der Eng. "Als het vergelijkt met een baan achter de supermarkt scheelt het echt helemaal niks. Het moet ook ergens vandaan komen, wij kunnen niet 40 euro voor een biefstuk vragen."

Bovendien is werken in de horeca volgens Van der Eng veel leuker. "Je komt allerlei soorten mensen tegen en als je daarmee om leert gaan dan leer je belangrijke lessen voor de rest van je leven. Bovendien werk je op het strand met elke dag een ondergaande zon, dat is toch veel beter dan onder TL-verlichting achter een kassa werken."
Pin It
Bekeken: 5534x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/