De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus raakt veel stadsdieren in hun dieet. Vooral de meeuw heeft het zwaar. "Maar zoals altijd zijn er winnaars en verliezers", vertelt stadsecoloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis aan mediapartner NH Nieuws. Een woordvoerder van gemeente Alkmaar verwacht dan ook dat meeuwen tijdens hun broedseizoen minder overlast veroorzaken.

"Duiven, meeuwen en ratten, stadsdieren die afhankelijk zijn van mensen en de horeca, vallen toch wel echt onder de verliezers", begint Hiemstra. "Meeuwen vinden zeer veel voedsel op plekken als de markt, daar staan ze op gezette tijden met zijn allen te wachten, maar veel markten zijn momenteel afgelast."

De dieren zoeken volgens Hiemstra nu alternatieve voedselbronnen, zeker dieren die aan hun broedseizoen zijn begonnen. "Meeuwen trekken alles uit de vuilnisbakken bij afhaalrestaurants, in de hoop dat zij nog ergens een bakje patat vinden - wat weer voor meer zwerfafval zorgt. Daar profiteren de ratten en duiven weer van."

Gemeente Alkmaar denkt dat het evengoed rustiger zal blijven, simpelweg vanwege het lage totaalaanbod. Een woordvoerder: "Het zijn bovenal opportunistische vogels. Ze schakelen weer over op het natuurlijke voedselaanbod. De hoeveelheid daarvan is uiteraard bepalend voor hun broedsucces. Maar het is dus niet zo dat meeuwen agressiever worden door het veranderde aanbod."

Hiemstra ziet nog wel degelijk zwerfafval in steden, maar dan vooral handschoenen, mondkapjes en boodschappentassen. "We vinden zelfs verpakkingen van toiletpapier in de grachten. Wat wij in dat water tegenkomen, is altijd een mooie weerspiegeling van wat er leeft op straat."

De echte winnaars onder de dieren zijn amfibieën als salamanders, kikkers en padden. "Op dit moment zijn de padden bezig met de paddentrek, de zoektocht naar een geschikte sloot om eieren in te leggen. Je moet je maar eens bedenken hoe het is om kruipend een weg over te steken. Nu het zo rustig op de weg is, met minder auto's en fietsers, hebben de dieren veel meer kans het te halen. Het gaat best slecht met de amfibieën in Nederland. Dus eigenlijk is de coronacrisis enorm fijn voor deze groep."

Vanuit steden komen berichten van mensen die 'de vogels weer horen fluiten'. Maar dat is volgens Hiemstra niet omdat er ineens veel meer zijn. "De brommende onderlaag van het verkeer die we zo gewend zijn, is nu verdwenen. Dat is eigenlijk het beste nieuws - de natuur was er altijd al. We kunnen het nu alleen beter zien en horen."

Momenteel doet Hiemstra onderzoek naar de meerkoet, een echte stadsvogel. "Meerkoeten maken vogelnesten van wat er voorhanden is. Komend seizoen mag ik weer nesten verzamelen, als alle eieren zijn uitgebroed. Ik ga ongetwijfeld een heleboel 'coronanesten' vinden, gemaakt van handschoentjes en mondkapjes."
Pin It
Bekeken: 1639x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/