Er komt definitief een nachttrein van Alkmaar naar Amsterdam op de vrijdag- en de zaterdagnacht. Donderdag werd unaniem voor een proef in 2025 en 2026 gestemd, al kreeg de gemeenteraad minder treinen dan gevraagd. Meevaller is dan wel dat de kosten veel lager zijn dan verwacht. De NS maakte medio 2023 een grove kostenraming en kwam uit op jaarlijks 155.000 euro, maar het prijskaartje is uiteindelijk uitgekomen op 65.000 euro per jaar.

De nachttrein zal met ingang van de nieuwe dienstregeling 2025 iedere zaterdag en zondag om 02:37 uur vanaf Amsterdam CS vertrekken en onderweg niet stoppen tot aankomst in Alkmaar om 03:04 uur. De retourtrein vertrekt om 03:11 uur en komt, eveneens zonder stops om 03:38 uur aan in Amsterdam. De gemeenten Castricum en Heiloo zouden dat graag anders zien en verkennen de mogelijkheden om nog in het tweede proefjaar aan te sluiten. Dan zullen ze ook meebetalen, wat Alkmaar weer scheelt in de kosten.

Eind 2022 droeg de gemeenteraad het toenmalige college op om met de NS in overleg te gaan over een dagelijks retourtje Alkmaar-Amsterdam gedurende de nacht. In de nazomer van 2023 zou het college met een voorstel komen, maar mede door de wisseling van de politieke macht ontstond flink wat vertraging. Daarom is inpassing pas mogelijk in de NS-dienstregeling van 2025 en doen tussengelegen gemeenten in het eerste jaar sowieso niet mee. Zowel vanwege nachtelijk werk aan het spoor als de kosten, bleef het bovendien bij een experiment met een enkele rit Alkmaar-Amsterdam op zaterdag en zondag om 02:37 uur.

De hoop is dat het aantal ritten kan worden uitgebreid en de NS de kosten vanaf 2027 zelf draagt. De kans op slagen wordt vanzelfsprekend groter als gemeenten langs het traject zich in 2026 aansluiten. Proeven van gemeenten Haarlem, Amersfoort en Hilversum leveren gemiddeld enkele tientallen reizigers per rit op. Het college verwacht voor 2025 vergelijkbare getallen.
Pin It
Bekeken: 1282x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/