Nooit meer kunnen zwemmen in het Baafje. Bij veel inwoners van Heiloo is dat bijna onvoorstelbaar. Een vast onderdeel van de zomer. Maar de exploitant is failliet en de gemeente weet niet of het zwembad gered kan worden. Of, zoals het in de Facebookgroepen leeft: of ze het wel wil redden. "Het is veel meer dan een stukje nostalgie."

Daarom is er een burgerinitiatief van start gegaan: Red het Baafje. "Normaal zouden de voorbereidingen voor de zomer al begonnen zijn", vertelt Willemijn Vermeer aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal. Willemijn is één van de beheerders van de actiepagina en maakt zich zorgen over hoe het nu verder moet. "De voorbereidingen om het zwembad zomerklaar te maken zouden nu ongeveer moeten beginnen, dat is nog niet het geval, wat ervoor gezorgd heeft dat veel mensen schrokken en zoiets hadden van 'wat nu?'."

Het Baafje in Heiloo, 30 jaar geleden, in 1994. (foto: fotomuseum Heiloo)


Het faillisement van exploitant Heiloo Actief BV zorgt voor donkere wolken boven het populaire zwembad. De inwoners willen voorkomen dat het dorp straks zonder zwembad komt te zitten. "Het is mooi dat zo veel mensen mee willen werken aan het behouden van het zwembad". Volgens haar is het redden van Het Baafje van belang omdat het voor veel mensen een betekenis heeft.

Ook in de naastgelegen dorpen willen veel mensen meehelpen. "Bijvoorbeeld Egmond en Limmen", vertelt Vermeer. "Het is hartverwarmend wat voor mooie berichten we voorbij zien komen. Dat doet mij echt goed."

Niet alleen gedurende de zomer is het zwembad in trek. Trouwe klanten nemen vroeg in het jaar vaak al een duik. "Het zwembad is echt voor iedereen, jong, oud, pubers, noem maar op.", vertelt Willemijn. "De oudere zwemliefhebbers komen 's ochtends vroeg vaak langs om baantjes te zwemmen. Om helemaal met de fiets naar Alkmaar te moeten is dan niet ideaal."

Het Baafje wordt voor meer gebruikt dan ' gewoon' zwemmen. (foto: Scuba Original)


Er is nog veel onduidelijk over wat er gedaan moet worden om het zwembad te kunnen behouden. De beheerders van Red Het Baafje gaan om tafel met Antoine Tromp, wethouder Sport en Cultuur in Heiloo. Er gaat dan gekeken worden naar de mogelijkheden en het aandeel van de bewoners daarbij.

"Het is een ingewikkeld dossier, omdat de cijfers nog niet duidelijk zijn.", gaat Willemijn verder. "Omdat Heiloo Actief BV voor zowel Theater de Beun als zwembad Het Baafje de exploitant was is het niet duidelijk of het alleen aan De Beun lag of ook aan Het Baafje."


Doordat Heiloo Actief BV failliet is gegaan, is het de vraag hoe het verder moet met het voortbestaan van Het Baafje. Heiloo Actief zorgde voor de exploitatie voor onder andere buitenzwembad Het Baafje. Door dit faillissement dreigen de Heilooërs het geliefde zwembad te verliezen. De inwoners willen daar een stokje voor steken en daarom is er een burgerinitiatief opgestart: Red Het Baafje.


Pin It
Bekeken: 397x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/