Alkmaar gaat er padden mee helpen en ook in Heiloo is er interesse voor: trappetjes waarlangs padden, en ook andere amfibieën, de weg naar boven kunnen terugvinden als ze in een put zijn gevallen. Want dit blijkt een behoorlijk probleem: padden vallen in een straatput en kunnen met geen mogelijkheid ontsnappen. Ze eindigen dan in de rioolwaterzuivering.

In Alkmaar zette de Partij voor de Dieren dit paddenprobleem op de agenda. Daar werd de ingediende motie aangenomen. Paddentrappetjes zijn even simpel als effectief. 90% van de padden die anders een zekere dood zou zijn gestorven, kan dankzij zo'n trappetje ontkomen uit de put. Maar gemeentepolitiek gaat ook over 'financiële impact', nota's en 'tijd om iets te onderzoeken', zo zou blijken in Heiloo.

Daar werd de kwestie aangestipt door Gemeentebelangen Heiloo (GBH). "Simpele meterputten, zelfs met deksel, holtes onder stoeproosters en keldergaten vormen voor kikkers, padden en salamanders dodelijke vallen", beschrijft GBH in een motie. Daar kan eenvoudig wat aan worden gedaan: meer paddentrappetjes, ofwel: 'uitbreiding van het aantal amfibievriendelijke kolken'.

Dat lijkt ook het college te vinden: 'een zeer interessante motie', reageerde wethouder Antoine Tromp. Maar het college zou het voorstel liever tegelijk met de algemenere nota dierenwelzijn bespreken en daarmee stemde de raad in. Raadsleden misten de financiële onderbouwing, lieten zij blijken. Ook wilden meerdere raadsleden zich eerst uitgebreider in de paddenkwestie verdiepen.

En dus liet GBH de motie voorlopig zo, de motie is 'aangehouden'. Wel benadrukte Edith de Jong van GBH nog dat er enige haast bij is, omdat in maart de paddentrek staat te beginnen. (foto: Wikimedia Commons / Marcel Hosters)
Pin It
Bekeken: 567x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/