Gras, overal gras. Grazende koeien. En sloten die steeds voller lijken te lopen, plassen op het land, drassige oevers: zo kennen we het Noord-Hollandse landschap. Maar dat gras is steeds moeilijker te handhaven, zien deskundigen, want het water stijgt en kan geen kant op. Een mogelijk alternatief is de lisdodde ofwel sigarenplant. En die kunnen mensen zélf eten.

De winter is oogsttijd voor deze rietachtige planten. Waar ze al groeien, is het nu dus een drukte van belang. Een beeld dat in de toekomst misschien ook wel in de Eilandspolder te zien is, of in de natte polderlandschappen tussen de duinrand en het Noordhollandsch Kanaal. Wateroverlast speelt overal in Noord-Holland en dus zou de lisdodde overal een oplossing kunnen zijn.

NH, mediapartner van Streekstad Centraal, sprak met landbouwdeskundige Abco de Buck. De Noord-Hollander is enthousiast over de sigarenplant. "Je kunt er in ieder geval veel dingen mee doen. Dat is zeker." Waar gras het steeds moeilijker heeft met de zompige Noord-Hollandse bodem, daar kan deze rietplant probleemloos groeien in een land dat nat, nat, nat is. Lisdodde verbetert de bodemstructuur en zorgt voor schoner water. (tekst gaat door onder de foto)

Abco de Buck. (foto: NH)


In Assendelft wordt de plant al geoogst, tegelijk met het bekende riet dat langs slootkanten groeit. Met dat gewone riet worden daken bedekt, de lisdodde heeft andere bestemmingen. Het gaat bijvoorbeeld in isolatiemateriaal en er wordt hout van geperst. "Af en toe zie je in het hout zelfs de silhouet van een sigaar. Het is het nieuwe goud", zegt De Buck enthousiast. Daarnaast hebben ook sterrenrestaurants interesse: lisdodde is een delicatesse.

“Eeuwen geleden maakten wij gebruik van wat de natuur ons te bieden had", vertelt De Buck. "De moderne landbouw trekt tegenwoordig met grote trekkers en machines over het land, daarvoor moet het land droog zijn. Maar dat is niet overal meer het geval en ook niet zo lang meer houdbaar."

In het weiland in Assendelft zit het maaien er na een paar uur weer op. Een grote vrachtwagen vol rietstengels rijdt het terrein af. Op naar de productiefabriek waar de grote massa zal worden geproduceerd tot isolatiemateriaal en planken. En ook de taak van De Buck zit er voor deze dag op. De afgenomen lisdoddemonsters neemt hij mee naar huis waar hij zijn onderzoek achter de computer voortzet. Allemaal voor dat ene doel: dat 'zijn' alleskunner de grondstof van de toekomst wordt. (foto: pexels: alfo medeiros)
Pin It
Bekeken: 507x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/