Ze zijn niet te missen: felgele borden met een rode waarschuwingsdriehoek erop. Sinds begin dit jaar hangen er langs een aantal dertigkilometerstraten in Heiloo protestborden. De borden zijn het werk van de actiegroep Killerdrempels Heiloo en hun klacht is duidelijk: ze vinden sommige verkeersdrempels te hoog. "Je moet vol op de rem om er overheen te rijden."

Aanleiding voor de protestborden is de herinrichting van de Zeeweg en Stationsweg in het centrum van Heiloo. De plannen daarvoor worden maandagavond besproken in de gemeenteraad. In het nieuwe ontwerp van beide straten zijn ook drempels ingetekend. De actiegroep, bestaande uit vier Heilooënaren, wil voorkomen dat die te hoog worden. "Het gaat om het signaal, de boodschap en niet om ons", vertellen ze aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal.

De groep, die liever anoniem blijft, verwijst naar de drempels in de Belieslaan, Kerkelaan en de Westerweg, waar ze ook protestborden hebben neergezet. "Dat zijn straten waar de maximumsnelheid 30 kilometer per uur is, maar je kan alleen met 5 kilometer per uur over de drempels rijden om geen schade aan de onderkant van je auto te krijgen." En dat is toch wel érg langzaam.

"Wij rijden zelf in wat sportievere auto's", erkennen de actievoerders. "Die liggen soms wat lager, maar ook normale of kleine auto's hebben bij deze obstakels problemen. Sommigen moeten de drempels schuin nemen om ongeschonden verder te rijden. Alleen die grote SUV's redden het."

Een van de gehekelde drempels in de Belieslaan. (foto: NH Media)


"Kijk, we hebben niks tegen dertigkilometerzones", reageert de woordvoerder van de actiegroep, als mediapartner NH hem erop wijst dat de drempels blijkbaar effect hebben. "Maar je moet wel die toegestane snelheid kunnen rijden. Ook de hulpdiensten lopen hier vertraging op. Die te hoge drempels zijn wat ons betreft onhoudbaar. Je kan als gemeente je inwoners toch niet opzadelen met het risico dat ze schade rijden?"

De actie van de vier Heilooënaren krijgt behoorlijk wat reacties op hun eigen pagina en op 'Je bent Heilooër als...'. "Natuurlijk is niet iedereen het met ons eens, maar de overgrote meerderheid steunt ons. En de problemen met te hoge drempels zijn ook niet nieuw. Dit speelt al jaren in Heiloo." Onze mediapartner NH besteedde tien jaar geleden al eens aandacht aan Heilooër 'horrordrempels'.

Met hun protestactie hopen de actievoerders dat de raadsleden vanavond nog eens goed nadenken over de herinrichtingsplannen voor de straten in het centrum bespreken. "We hopen dat die gewijzigd gaan worden. Daarnaast willen we dat de hoge drempels in de Kerkelaan, Westerweg en Belieslaan worden aangepast tot de lagere, langere variant. Die zijn wel met 30 kilometer per uur te berijden."

Een van de protestborden langs de Belieslaan. (foto: NH Media)


De gemeente ziet dat heel anders. "Het is een misvatting dat weggebruikers met de maximaal toegestane snelheid over een drempel moeten kunnen rijden. De inschatting is dat de drempels met en snelheid tot 15 - 20 km/u gepasseerd kunnen worden", reageert de gemeente Heiloo.

"Drempels zijn tenslotte bedoeld om de snelheid van het autoverkeer af te remmen", haalt de gemeente aan. "Dit komt de verkeersveiligheid van fietsers en overstekende voetgangers ten goede. Ook heeft het tot doel om de leefbaarheid te verbeteren, onder andere door de hoeveelheid verkeer dat door woonstraten rijdt terug te dringen." Bovendien zijn de Kerkelaan, Westerweg en Belieslaan volgens de gemeente in overeenstemming met de bewoners ontworpen.

De kans lijkt dus groot dat Killerdrempels Heiloo de rimpels niet glad gaat strijken. Maandagavond om 19:00 uur wordt vergaderd over het herinrichtingsplan en wordt daar meer duidelijk over.
Pin It
Bekeken: 462x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/