Het kwam dinsdagmiddag waarschijnlijk voor veel Dijk en Waarders als een verrassing: wethouder Annette Groot stapt op. Per 1 januari maakt ze geen deel meer uit van het gemeentebestuur. "De verhouding tussen werk en privé begint nu effect te hebben op mijn gezondheid", vertelde de Dijk en Waardse wethouder. Maar wie wordt de opvolger van Annette Groot?

Met die vraag houdt de partij Senioren Dijk en Waard zich de laatste dagen bezig. We spreken bestuursvoorzitter Ester Leibbrand. "Het was natuurlijk ook voor ons een verrassing dat Annette niet haar periode zou afmaken. We zagen als bestuur wel wat verzuim en vermoeidheid, maar de enorme loyaliteit naar kiezers, het college en de raad heeft ze tot op de dag van vandaag." Leibbrand stelt dat er verschillende gesprekken met Groot zijn gevoerd en dat er zeker geen 'nare sfeer' is ontstaan. "Weet je wat het is, gezondheidsproblemen zijn zelden te voorzien. Het is niet ideaal om deze situatie halverwege de termijn te hebben, maar gezondheid gaat voor." En dus is de partij op zoek naar een nieuwe wethouder. Weliswaar gaat de raad uiteindelijk over de keuze. "Maar als partij hebben we natuurlijk wel enige invloed op de wethouderskandidaat."

De naam zegt het waarschijnlijk al: bij Senioren Dijk en Waard zijn vooral mensen met een bepaalde hoeveelheid levenservaring aangesloten. Veel van de leden hebben weinig ambities voor een functie als wethouder in Dijk en Waard. Neem bijvoorbeeld raadslid Willem Jan Mandersloot. De 68-jarige Heerhugowaarder werkt als ZZP-er in de zorg, maar heeft geen behoefte aan een wethoudersfunctie. "Ik ben 68 en ambieer geen fulltime of meer dan fulltime functie", vertelt hij tegen Streekstad Centraal. (Tekst gaat verder onder de foto)

Raadslid Mandersloot ziet het niet zitten om tweeëneenhalf jaar wethouder te worden: "Ik ben 68."


Wie nog wel ambities heeft is Ad Jongenelen. De oud-wethouder van Langedijk zou twee weken geleden benoemd worden als wethouder in Noordwijk, maar dat ging toch niet door. Hoewel het stemmen over de benoeming van een wethouder doorgaans een formaliteit is, was dat wel anders in de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse kustgemeente. Een meerderheid van de politici stemden tegen de benoeming van Jongenelen. Op LinkedIn schrijft hij: "Soms gaan zaken niet als verwacht. Weer beschikbaar en vol enthousiasme voor nieuwe uitdagingen." Hoewel Jongenelen tijdens de herindelingsverkiezingen van 2021 nog op de lijst stond van Lokaal Dijk en Waard (LDW) wagen we de gok. "Ik las gisteravond dat Annette ging stoppen. Ik heb haar gelijk geappt toen ik hoorde dat het vanwege gezondheidsredenen was. Binnenkort gaan we koffie drinken en dat is het. Er is geen contact geweest voor een functie." Maar zou u wel terug naar Dijk en Waard willen? Jongenelen lacht. "Ik zeg niet dat de deur dicht is, maar ik ben niet actief bezig." (Tekst gaat verder onder de foto)

Oud-wethouder Ad Jongenelen staat open voor een nieuwe uitdaging.


Conclusie: een wethouderskandidaat uit de poule van Senioren Dijk en Waard kan genoemd worden als een behoorlijke puzzel. Voor partijvoorzitter Leibbrand is vooral ambitie en fitheid belangrijk. "Leeftijd vind ik op zich niet heel erg ter zake. Zeker zolang de president van de Verenigde Staten ook in de tachtig is. Maar je moet er natuurlijk ook oog voor hebben dat het gaat om een zware taak, die meer dan fulltimeaandacht vereist."

Er zou inmiddels al een kandidaat zijn, maar dat ontkent Leibbrand. "We hebben volgende week een bestuursvergadering over de ontstane situatie. Uiteindelijk mogen de leden kiezen en dat zullen ze gaan doen tijdens een schriftelijke stemming of een vervroegde algemene ledenvergadering."
Pin It
Bekeken: 2333x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/