Handhaving en politie gaan de komende tijd vaker surveilleren in Dijk en Waard. Aanleiding voor het extra toezicht is de toenemende overlast van vuurwerk. En dat terwijl het gemeentebestuur vorig jaar een vuurwerkverbod overwoog, maar het uiteindelijk niet invoerde. "Wij zijn dagelijks in heel Dijk en Waard zichtbaar aanwezig om veelal jongeren aan te spreken op hun gedrag", vertelt Roos Dekker.

Ze is Buitengewoon Opsporingsambtenaar (boa) in de fusiegemeente van Heerhugowaard en Langedijk. De aankomende tijd gaan de handhaving en politie meer surveilleren in de wijken. "We reageren onder andere op meldingen die zijn gedaan in de FIXI-app. Dat zijn meldingen over geluidsoverlast, maar ook over vernielingen door vuurwerk." Het is een gevoelig onderwerp in veel gemeenten: vuurwerkoverlast. Neem bijvoorbeeld de Facebookgroepen van de Dijk en Waardse plaatsen, wijken en buurten. Je hoeft er maar even doorheen te scrollen en je leest over de overlast. Honden die niet naar buiten durven, vernielde vuilnisbakken of mensen die niet kunnen slapen door de knallen. "Vuurwerk was jarenlang leuk en beheersbaar, maar die tijd is voorbij", vertelde burgemeester Maarten Poorter dit jaar tijdens een vergadering. Het bestuur ergert zich ook aan de overlast. Maar een verbod kwam er dus niet. Het college van burgemeester en wethouders wil wel onderzoek doen. Peilen wat voor- en tegenstanders vinden van het vuurwerk. "We nemen de resultaten heel serieus, maar het is geen referendum. Het is een onderzoeksmethode", stelde Poorter. (Tekst gaat verder onder de foto)

Burgemeester Maarten Poorter laat inwoners beslissen over een eventueel vuurwerkverbod.


Het gaat allemaal iets te langzaam voor oud-huisarts Joost Zaat. Jarenlang was hij adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Tegenwoordig schrijft hij columns voor de Volkskrant. "Jaarlijks zijn er bijna vijfhonderd gewonden", benadrukt Zaat in gesprek over het vuurwerk. "De helft van de slachtoffers is jonger dan achttien jaar en moet soms een heel leven verder zonder oog of ledemaat. Er is geen ongezonder feestje dan de jaarwisseling."

Maar ook is er twijfel over de aanpak van vuurwerkoverlast. Neem bijvoorbeeld de handhaafbaarheid. Want hoewel het verstandig kan lijken om vuurwerk te verbieden of meer te surveilleren. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Ook volgens Dekker is dat een uitdaging. "Helaas heeft het geen zin om overal meteen op af te gaan, want de daders zijn dan natuurlijk vaak al gevlogen." Meldingen worden gebruikt om in kaart te brengen op welke plekken vaker overlast wordt ervaren. Wijkagent Anne Kees Meines: "Het grote aantal klachten over voortijdig afsteken van zwaar vuurwerk geeft aan dat het zeer ongewenst is. Daar handhaven wij actief op." Naast het uitdelen van straffen gaan de politie en handhaving ook in gesprek met de overtreders. "We leggen uit dat de gevolgen zijn van hun acties. Ook al kunnen de soms hele jonge overtreders dat niet altijd overzien." Dekker vult aan: "Bovendien kost het geld, tijd en energie om achter deze overtreders aan te zitten. Die kunnen we beter besteden aan belangrijkere zaken."

Dijk en Waard roept mensen die last hebben van vuurwerk op om zich te melden. Dit kan via de FIXI-app. Maar ook via de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
Pin It
Bekeken: 674x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/