Urnendeurtjes die niet goed sluiten, onkruid op de begraafplaats en de begaanbaarheid van de graven. Het onderhoudsniveau op de Dijk en Waardse begraafplaatsen laat te wensen over, vertelt Pancrasser Annelies Kloosterboer. Het raadslid van Lokaal Dijk en Waard (LDW) wil een onderzoek naar hoeveel geld nodig om de begraafplaatsen beter te onderhouden, maar een meerderheid van de raad stemde tegen het voorstel.

"We zijn volksvertegenwoordigers en mensen komen dan ook vaak naar ons met vraagstukken. De opmerkingen die we krijgen over de begraafplaatsen zijn vaak verdrietig om te horen", vertelt Kloosterboer. We spreken haar donderdag aan het begin van de middag. Het is inmiddels een paar dagen geleden dat ze een motie indiende om een onderzoek in te stellen. Je zou kunnen zeggen dat de motie vanaf het begin niet echt de wind mee had. Waar de motie over de rotondereclame nog voor de politieke avond kon rekenen op bijna alle partijen als mede-indiener, bleef het bij de begraafplaatsmotie stil. Alleen GroenLinks schaarde zich vooraf achter de motie. (Tekst gaat verder onder de foto)

Raadslid Annelies Kloosterboer wil weten hoeveel het kost om de begraafplaatsen beter te onderhouden.


Tijdens de politieke avond waren er dan ook verschillende partijen die kritiek hadden op de motie. "Onderhoudsniveau B is in algemene zin voldoende. Het ophogen van het onderhoudsniveau kan altijd op een later moment plaatsvinden", vertelde raadslid Henk Corbee van de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP). De moraal van zijn verhaal: "Langedijk heeft altijd een hoog onderhoudsniveau gekend, maar ook met een hoog prijskaartje. Ik heb de kosten weleens vergeleken en toen kwam er zelfs de hoogste legekosten voor tien jaar grafrecht uit." En ja, het klopt dat Langedijk een van de hoogste grafkosten had. Sterker nog: in 2018 schreven we dat er slechts vijf gemeenten in Nederland zijn waar mensen meer betalen voor een begrafenispakket. "Wat voegt een hoger onderhoudsniveau toe?", benadrukte raadslid Robert Vermeulen van de VVD. Raadslid Joris Koning (ChristenUnie): "Als je in de supermarkt kiest voor een A-merk, dan weet je één ding zeker en dat is wat je betaalt. Maar hoeveel beter is zo'n product? De kosten zijn al hoog en daarom zijn we zeer terughoudend om begraven duurder te maken."

En dan is er nog de enquête van de gemeente Dijk en Waard, die we in dit artikel moeten benoemen. Tijdens de politieke avond werd daar geregeld naar gerefereerd. "Volgens onze informatie zien de begraafplaatsen er heel goed uit. Wij kunnen ook vanuit de enquête niet zien dat verbeteringen nodig zijn", stelde fractievoorzitter Joke van Ruitenbeek van Senioren Dijk en Waard (SDW). Annelies Kloosterboer liep naar de microfoon: "De enquête is digitaal. U bent van de seniorenpartij en zegt in deze zaal heel vaak dat het niet digitaal moet. Ik woon in een omgeving met veel ouderen en er wordt veel geklaagd over het onderhoudsniveau. Hoe meer senior je wordt, hoe vaker je helaas op een begraafplaats komt." Ruitenbeek stelde dat de enquête die digitaal is niks te maken heeft met de begraafplaatsen, maar met de enquête. Kloosterboer: "U zegt dat u het niet tegen bent gekomen in de enquête. Dit betreft vooral de wat oudere inwoners die we hierover spreken en niet de enquête zijn tegengekomen. Bent u het ermee eens dat juist de groep die de problemen ervaart mogelijk niet zijn bereikt?" Ruitenbeek denkt van niet, "Want anders hadden mensen wel op een andere manier in Dijk en Waard hun beklag gedaan. Als seniorenpartij hebben we van onze ouderen mensen niks van gehoord." (Tekst gaat verder onder de foto)

Langedijk gaat graven ruimen waar nabestaanden geen huur voor betalen Een van de Dijk en Waardse begraafplaatsen is die aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk.


De motie haalden dus niet een meerderheid. Alleen D66, GroenLinks en LDW, oftewel elf raadsleden, waren voor. De 23 andere aanwezige politici stemden tegen de motie. Terugkijkend moet Annelies Kloosterboer het eerst even laten bezinken met de fractie. "We vragen niet meer dan een onderzoek naar de kosten. Van het verhoogde onderhoudsniveau voor de winkelgebieden weten we de kosten ook niet precies, maar dat wordt wel gedaan. Wij vragen alleen om een berekening. Als het een paar miljoen euro kost, dan doen we het niet, omdat we andere uitgaven ook belangrijk vinden. Bovendien is er het risico dat het onderhoud nog verder gaat afzakken, waardoor het uiteindelijk meer kost om de begraafplaatsen weer op niveau te krijgen." (Beeld: Pexels / Mike Bird)
Pin It
Bekeken: 973x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/