Alkmaarders zijn de meest behulpzame stedelingen van Nederland. Dat blijkt uit een sociaal experiment met achtergelaten teddyberen in veertien steden. De knuffeldieren waren voorzien van een label met kindernaam en telefoonnummer. Zeven van de tien teddyberen in Alkmaar kwamen terug. Het landelijk gemiddelde is 38 procent.

Deze zomer werden 140 knuffelberen achtergelaten in veertien steden. Dat werd gedaan in opdracht van labelmaker My Nametags. Inderdaad, het is ook wel een beetje een publiciteitsstunt. De beren werden neergelegd op diverse locaties zoals het station, een café of een bankje in een park. Op die manier kon worden onderzocht in welke steden, op welke plaatsen en door wie de meeste 'verloren' knuffels zouden teruggebracht.

"We waren aangenaam verrast door het relatief grote aantal teddyberen dat naar ons werd teruggestuurd", meldt Lars Andersen, directeur van My Nametags. "Het onderzoek toont echt aan hoe welwillend en kindvriendelijk Nederlanders kunnen zijn. Veel van de mensen die contact namen om de verloren beren terug te brengen, zeiden dat ze dat deden omdat ze al eens in een gelijkaardige situatie hadden gezeten en een waardevol voorwerp waren kwijtgeraakt. Gelukkig hadden de teddyberen onze naamlabels, zodat het gemakkelijker was om hun eigenaar terug te vinden."

Alkmaar scoorde dus 70 procent. Lelystad werd tweede met 60 procent, en Amsterdam en Assen scoorden het laagst met slechts 10 procent. Van de hulpvaardige mensen is 64 procent vrouw. De leeftijdsgroep 31 t/m 40 jaar was het meest betrokken met 41 procent, met als goede tweede de groep  21 t/m 30 jaar met 31 procent. Beren die in kledingswinkels werden achtergelaten hadden de meeste kans (57%) om terug te komen, gevolgd door teeinstations (50%), speeltuinen (43%) en kerken (43%). Opmerkelijk genoeg werd bij hetzelfde experiment in België slechts één beer uit een kerk teruggebracht.

"Kinderen verliezen gemiddeld negen voorwerpen per jaar, dat komt neer op meer dan 23 miljoen verloren voorwerpen per jaar in Nederland alleen", vult Andersen aan. "Hoewel er vaak niets aan te doen is dat spullen verloren geraken, toont dit experiment wel aan dat je 67 procent meer kans hebt dat een vriendelijke vinder jouw verloren voorwerp teruggeeft, als je het van een naamlabel voorziet.

"We bedanken alle barmhartige Samaritanen die hebben deelgenomen aan het onderzoek en moedigen iedereen die een verloren voorwerp vindt met een label erop aan om te proberen de eigenaar te vinden. Je weet nooit hoe belangrijk dat voorwerp voor hen kan zijn."

De testresultaten in een overzicht (met een foutje in de gele box):


Pin It
Bekeken: 1199x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/