Trijn Rembrands krijgt een monument in Alkmaar. Maandagavond stemde de gemeenteraad unaniem in met de motie waarmee de fractie van Forum Voor Democratie hierom vroeg. Waar het monument komt en hoe het eruit gaat zien moet nog worden bepaald.

Trijn Rembrands stond tijdens 450 jaar Alkmaar Ontzet veel in de belangstelling. De 16-jarige Trijn vocht op de stadsmuur tegen de Spanjaarden. Nou ja, dat is niet 100 procent zeker, maar wél dat Alkmaarse vrouwen en meisjes meevochten tegen de Spanjaarden. "Ontzettend uitzonderlijk voor die tijd", weet FVD-fractievoorzitter Jelle Wittebrood. En hij kan het weten. "Ik ben zelf geschiedenisdocent geweest", vertelde hij en passant.

Wittebrood vindt het belangrijk dat er tastbare, zichtbare herinneringen zijn aan het verleden. "Ik denk dat het ook interessant is als je naar een monument kan gaan, of een plaquette, of een mozaïek of waartoe het college ook besluit, met een schoolklas. En dat de docent dan kan vertellen van 'nou, dit is er gebeurd bij de Rode Toren, hier heeft Trijn gestreden. Dat was zéér uitzonderlijk'."

De Rode Toren werd even daarvoor aangehaald door BAS-fractievoorzitter Ben Bijl. Hij wil al jaren dat de toren wordt gereconstrueerd in de oostelijke hoek van het Victoriepark. Hij was het ook die opperde om Trijn daar te plaatsen. "Het is vrijwel honderd procent zeker dat Trijn bij de Rode Toren heeft gestaan, want daar waren de twee aanvallen." Wittebrood had er wel oren naar. "Ik vind het een ontzettend mooi idee."

Of de Rode Toren er komt is nog de vraag. De gemeente gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van de reconstructie van de toren. Een ander idee van BAS komt er sowieso wel: de Popelmanspoort. Op verzoek van Bijl kwam wethouder Jasper Nieuwenhuizen met een update. "Op dit moment hebben we daar met Stadswerk de volgende planning daarvoor, dat we in november - februari komen tot een vergunningsaanvraag, aanbesteding, opdrachtverstrekking, een constructieberekening en bestek. En dat betekent dat de concrete uitvoering nog in 2024 gereed zal zijn." (foto van kunstwerk: Regionaal Archief Alkmaar)
Pin It
Bekeken: 770x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/