De gemeente Bergen heeft deze week twee blokken beton geplaatst op de stoep voor het gebouw van Bergens Harmonie. Het is een blokkade, al is die eigenlijk niet in de eerste plaats voor de Harmonie bedoeld. Maar die voelt zich nu wél gedupeerd en wil de betonblokken zo snel mogelijk weer weg hebben. Geheel volgens Bergens gebruik worden juridische stappen overwogen:  "Als dit niet wordt opgelost, dan moet de rechter er maar een uitspraak over doen."

Streekstad Centraal sprak over de kwestie met Jan Apotheker van Bergens Harmonie. Die zit merkbaar met de blokkade in zijn maag: "Dit is heel vervelend", drukt hij zich nog voorzichtig uit. Eigenlijk vindt hij het zelfs 'volkomen idioot'. "Onze vereniging gebruikt die grond al 90 jaar. Nu ligt er een verzoek tot handhaving, maar dat gaat om Plein 36. Wij staan hier volkomen buiten."

Garage Plein 36 maakt namelijk óók gebruik van het terreintje, dat gemeentelijk grondgebied is. De garage heeft geen eigen uitgang meer en maakt daarom gebruik van dit overpad, maar dat is tegen de afspraak, een rechterlijke uitspraak en tegen de zin van de gemeente in. "En dus belde de gemeente dat ze vanwege een verzoek om handhaving die betonblokken gingen plaatsen", herinnert Jan Apotheker zich. "Dat was tijdens de Kunst10Daagse. We hebben toen kunnen voorkomen dat het al tijdens het evenement gebeurde." Uiteindelijk werden de betonblokken dinsdag geplaatst. (tekst gaat door onder de foto)

De achterkant van de garage, die, ondanks een bordje 'uitrit vrijlaten', nu dus onbereikbaar is. (foto: Streekstad Centraal)


De gemeente Bergen bevestigt dat de betonblokken zijn geplaatst na een verzoek tot handhaving. Dat werd ingediend door een omwonende, zegt de gemeente. De blokken versperren nu de doorgang naar Plein 36, maar daarmee ook de doorgang naar het stukje grond dat als parkeerplaats gebruikt werd.

Al in 1935 streek Bergens Harmonie hier neer en nam zij de grond in gebruik voor openluchtoptredens en later, toen de auto gemeengoed werd, als parkeerplaats. "De grond is ooit aan de gemeente verkocht onder voorwaarde van gebruik", zegt Apotheker daarover. "Dat ging ook altijd goed. Tot deze week dus." Een roodwit paaltje herinnert volgens Apotheker nog zichtbaar aan het gebruik door de Harmonie. Dat paaltje moest andere bezoekers tegenhouden, zodat het terrein alleen voor de Harmonie werd gereserveerd. (tekst gaat door onder de foto)

De afgesloten doorgaan, met het overgebleven paaltje. (foto: Streekstad Centraal)


Bart Schrama van Schrama B.V. begrijpt dat Bergens Harmonie niet blij is met de situatie. Hij is zelf eigenaar van de officiële parkeerplaats naast het gebouw van de Harmonie. "Ik heb ze tien plekken toegezegd", zegt Schrama. "Hopelijk is dat een oplossing." Hij verwacht dat de gemeente zal blijven handhaven en daar moet dan ook de Harmonie voor wijken. De vraag is hoe goed een en ander in de stukken is vastgelegd. De gemeente is bereid daar naar te kijken, bevestigt ze aan Streekstad Centraal. Dan is er 'maatwerk' mogelijk.

Jan Apotheker wacht verdere communicatie van de gemeente nog af, vindt die tot nu toe gebrekkig: "Ik heb een brief geschreven, maar niks gehoord. We worden over één kam geschoren met Plein 36, maar dat klopt niet", vindt hij. Hij wijst op eerdere overeenkomsten en het langdurige gebruik van de grond. "Er is geen enkele noodzaak om ons te blokkeren." En dus sluit Apotheker een gang naar de rechter niet uit.

Het terreintje wordt bij mooier weer ook voor optredens gebruikt. (foto: Streekstad Centraal)

Pin It
Bekeken: 871x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/