Wat niet meer heel is, moet worden hersteld. Een terugkerend klusje voor Stadswerk072. Omver geknakte verkeerspaaltjes zijn zo'n klusje. Hoewel het soms toch wel voor de hand ligt dat zo'n paaltje moedwillig is geknakt, wordt er in de praktijk lang niet altijd aangifte van gedaan. Wel wordt er snel gehandeld om de schade te repareren of het paaltje te vervangen.

Streekstad Centraal stuitte op twee omgevallen paaltjes recht tegenover elkaar. Conceptuele kunst, of toch vandalisme - we neigen naar dat laatste. Ook andere Alkmaarders berichten over omgevallen paaltjes. "Op de website van Stadswerk072 kunnen inwoners zelf een melding doen over dit soort zaken in de openbare ruimte", laat de gemeente Alkmaar weten als we hier navraag naar doen. De paaltjes die we maandag fotografeerden blijken al te zijn opgemerkt door Stadswerk072: "De paaltjes in dit specifieke geval zijn hersteld en recht gezet."

De Rijnstraat afgelopen maandag. (foto: Streekstad Centraal)


Er is dus snel actie ondernomen, maar aangifte is een ander verhaal. "Voor incidentele kleine schades maken we geen officiële melding, vanwege de aanzienlijke tijdsinvestering en de vaak beperkte opvolging", drukt de gemeente zich voorzichtig uit. Anders gezegd: aangifte kost tijd terwijl er weinig mee wordt gedaan.

Aangifte heeft wel zin als er concrete aanwijzingen zijn: "Als er iets te traceren is, kan de gemeente aangifte doen en proces verbaal opvragen", zegt de gemeente. Zo'n aanwijzing wordt soms op sociale media getroffen, of in nieuwsartikelen. "Bij herhaaldelijke incidenten op dezelfde locatie maken we een melding richting de gebiedsregisseur."

Ook Stadswerk072 had de geknakte paaltjes gezien en ondernam gauw actie. (foto: Streekstad Centraal)


Dat het in bepaalde buurten en wijken bij herhaling misgaat, dat blijkt een bekend probleem. In de woorden van de gemeentewoordvoerder: "De frequentie van schade aan paaltjes en borden varieert van buurt tot buurt, waarbij het in sommige buurten vaker het geval is dan in andere buurten." En dus moet er in de ene buurt vaker een wagentje van Stadswerk072 worden opgeroepen dan in de andere.

Het herstel wordt in de regel voortvarend aangepakt, ook op het betreffende kruispunt was het probleem snel verholpen. "Als het haalbaar is om de schade te herstellen, zullen we dit zonder aarzeling doen", bevestigt de gemeente. "Als herstel niet mogelijk is, vervangen we het betreffende paaltje." Meestal kan zo'n paaltje gewoon uit de eigen voorraad van Stadswerk072 worden gehaald. Alleen bij minder algemene palen en borden kan het nodig zijn om onderdelen te bestellen. Dan wordt er gezorgd voor een tijdelijke oplossing, verzekert de gemeente.

De paaltjes staan weer mooi rechtop. (foto: Streekstad Centraal)

Pin It
Bekeken: 1058x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/