Inwoners van gemeente Alkmaar krijgen meer directe inspraak op de lokale politiek. Donderdagavond stemde de raad uiteindelijk unaniem voor de Referendumverordening 2023. Volksraadplegingen zullen vooral ter aansporing van de gemeente dienen, ze zijn namelijk niet bindend. Het eerste referendum zal over vuurwerk gaan en mogelijk in het voorjaar plaatsvinden.

De invoering van volksraadpleging staat in het Alkmaarse coalitieakkoord en daar is nu, na diverse mislukte pogingen, gevolg aan gegeven. Alle fracties waren voor het plan, maar niet over alle details, waardoor er diverse keren opnieuw moest worden gestemd.

In de concept-verordening konden inwoners met 3.000 stemmen een referendum aanvragen, maar er werd een amendement ingediend om die grens te verlagen naar 2.000. De eerste keer stemde de raad hier 'fifty-fifty' op, de tweede keer ging een meerderheid akkoord. Een amendement om de minimumleeftijd niet op 18 jaar maar op 16 jaar te stellen eindigde twee keer in een patstelling en verdween daardoor automatisch van tafel.

Tot slot was er nog een amendement tegen een bepaalde beperking in de onderwerpkeuze. In de concept-verordening stond dat referenda over concept-raadsbesluiten kunnen worden geweigerd, als "die naar het oordeel van de raad hun grondslag vinden in een eerder genomen besluit waarover een referendum is gehouden af kon worden gehouden." OPA, BAS, PvdD, SP en FvD vonden dat maar onnodig en vertroebelend. Na een remise op 29 september (vier D66-raadsleden waren afwezig), stemde nu een ruime meerderheid voor het schrappen van die voorwaarde.
Pin It
Bekeken: 871x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/