Bij negentien Alkmaarse grondeigenaren is een brief op de deurmat gevallen, met daarin het verzoek hun perceel aan de gemeente te verkopen. Die wil de komende 15 jaar 15.000 woningen bouwen. De rigide insteek van de provincie zorgt er echter voor dat dat alleen kan op zogenoemde 'inbreilocaties'. En dat kost veel tijd, waardoor die doelstelling waarschijnlijk niet haalbaar is. Maar de provincie heeft nu laten weten ook open te staan voor kleinere projecten langs de randen van de stad en de kernen.

Dus viel het oog van de gemeente op een strook aan de oostkant van de N242, tussen park van Luna en de Omval en een aantal percelen aan de westkant. "De enorme woningbouwopgave kunnen we niet alleen binnenstedelijk oplossen. Een straatje erbij in bestaande wijken kan de woningnood verlichten", legt wethouder Anjo van de Ven uit, verwijzend naar een onderzoek van het Rijk. Daarom legt gemeente Alkmaar nu het voorkeursrecht vast voor de percelen aan weerszijden de N242. Daarmee heeft de gemeente de komende drie jaar het eerste recht van koop als eigenaren willen verkopen.

De percelen waarvoor het Alkmaarse college voorkeursrecht claimt


Volgens Van de Ven is dat een goede ontwikkeling. "Wij willen bouwen voor onze inwoners, maar dan moeten er wel voldoende locaties beschikbaar zijn. Of en wanneer er woningen zullen komen, moeten we verder onderzoeken, maar we hebben nu wel een stukje zekerheid ingebouwd.", zo laat ze Streekstad Centraal en mediapartner NH Nieuws weten. Het voorkeursrecht geeft de gemeente regie om haar woningbouwdoelen te realiseren. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat marktpartijen de prijzen niet opdrijven en blijft het bouwen van betaalbare woningen mogelijk.

De grondeigenaren zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het voorkeursrecht, maar daarmee ze zijn niet verplicht om de grond te verkopen. De gemeente kijkt alleen naar mogelijkheden voor nieuwe locaties. Op 18 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Daarna heeft de gemeente drie jaar om een omgevingsvisie voor het gebied te ontwikkelen, voor het voorkeursrecht automatisch vervalt.
Pin It
Bekeken: 2108x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/