Politiechef Hamit Karakus van Eenheid Noord-Holland wil supporters van Europese voetbalclubs gaan weigeren als ze zich hebben misdragen. De politiechefs van Amsterdam, Rotterdam en Oost-Brabant denken er net zo over. Gezamenlijk stuurden ze een brief aan de burgemeesters van steden die Europese wedstrijden organiseren. Dit vanwege de rellen bij de wedstrijd AZ - Legia Warschau op 5 oktober, en ook een aantal andere incidenten.

In de afgelopen periode zijn in Nederland meerdere incidenten geweest rond Europese voetbalwedstrijden. Het ging om ernstig supportersgeweld waarbij diverse agenten gewond zijn geraakt. Het meest recente voorbeeld hiervan is de wedstrijd AZ – Legia Warschau, waarbij een ME'er bewusteloos werd geschopt. Twee collega's liepen verwondingen op maar konden hun verder met hun werk. Ook raakten twee AZ-stewards gewond in het hoofdgebouw. Hiervoor waren twee spelers aangehouden bij de spelersbus. Mede door deze beelden kwam er een storm aan verontwaardigde reacties van Poolse zijde.

"Het is ons menens en wij willen en kunnen onze collega’s niet langer blootstellen aan de onacceptabele risico’s die de inzet tijdens voetbalwedstrijden met zich meebrengt", zegt politiechef Frank Paauw van de eenheid Amsterdam, tevens portefeuillehouder Voetbal. "Daarom hebben wij de burgemeesters van voetbalsteden in een brief geadviseerd om bij Europese wedstrijden voorlopig geen publiek meer van uitspelende clubs toe te laten als zij zich hebben misdragen."

De politie in actie tijdens de confrontatie met de supporters van de Poolse voetbalcub (foto: Inter Visual Studio)


Het afgelopen seizoen was er een lichte daling van het totaal aantal geweldsincidenten binnen het betaald voetbal. In contrast hebben zich bij de Conference League wedstrijden in korte tijd, opeenvolgend, een aantal gewelddadige incidenten voorgedaan. Ook worden agenten steeds meer geconfronteerd met gecoördineerd, georganiseerd en heftig supportersgeweld. "Nog meer dan voorheen brengt de politie-inzet rondom voetbalwedstrijden onacceptabele risico’s met zich mee", schrijven de politiechefs.

"Er is sprake van meer extreem en meer georganiseerd geweld, waarbij de politie steeds vaker een gericht doelwit lijkt te zijn. Zo zijn bij het meest recente incident op 5 oktober de politiemedewerkers van de Mobiele Eenheid niet alleen fysiek belaagd, waarbij een collega bewusteloos is getrapt, maar zijn ook geweldsmiddelen van hen afgenomen." Naast zorgen om de veiligheid van hun medewerkers, zien de politiechefs dat de inzetten drukken op de capaciteit van de politie. Basisteams leveren mankracht voor voetbalwedstrijden, terwijl ze al onder sterkte moeten functioneren. Ook de Opsporing en intelligence kosten de nodige tijd.
Pin It
Bekeken: 796x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/