Maar liefst 1.300 woningzoekenden hebben zich aangemeld voor zestien nieuwe sociale huurwoningen in Schoorl. Het nieuwbouwproject Oosterkim langs de Bovenweg toont maar weer aan dat de woningnood hoog is. "Ongelooflijk", laat een inwoner op Facebook weten. Bij wooncorporatie Kennemer Wonen kijken ze er echter niet meer van op. "Zoveel reacties zijn geen uitzondering meer. Dat er zo'n grote vraag is benadrukt dat er meer betaalbare sociale huurwoningen nodig zijn."

Het gemiddelde aantal reacties op een woningadvertentie is 229, maar Kennemer Wonen ziet wel vaker uitschieters voor nieuwe sociale huurwoningen. "Helaas zijn grote aantallen reacties op een woning geen uitzondering meer. We merken dat het aantal reacties op nieuwbouwprojecten vele malen hoger ligt". De woordvoerder zegt tegen mediapartner NH Nieuws dat het aantal reacties vergelijkbaar met het binnenkort op te leveren project Duin & Bosch in Castricum. 

Schoorl maakt deel uit van de SVNK-regio die bestaat uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest. "In deze regio zijn ruim 19.000 actief woningzoekenden en is de wachttijd gemiddelde 8,8 jaar", laat de woordvoerder weten. Een actief woningzoekende is iemand die het afgelopen jaar minstens een keer heeft gereageerd op een woningadvertentie.

Een Schoorlaar op Facebook vermoedt dat er voor Oosterkim waarschijnlijk veel geïnteresseerden zijn die niet uit het dorp komen. "Zou leuk zijn als er voorrang wordt verleend aan Schoorlaars". Er is voor het project een voorrangsregeling, maar die is iets breder. De woningen zijn in eerste instantie voor huurders van Kennemer Wonen die een jongerenwoning achterlaten in gemeente Bergen. Dit moet doorstroming bevorderen. Een jongerenwoning is met name geschikt zijn voor huurders tot 23 jaar.  "Het zijn bijvoorbeeld kleine appartementen zonder lift."

Wethouder Yvonne Roos-Bakker weet dat er groot tekort is aan betaalbare huurwoningen. Eerder, toen het hoogste punt van het Oosterkimproject werd bereikt, zei ze tegen Duinstreek Centraal: "Daarom ben ik blij dat we met deze zestien woningen weer een stap in de goede richting zetten. Zo houden we onze dorpen leefbaar en creëren we plek voor woningzoekenden van jong tot oud".

Het enorme tekort aan sociale huurwoningen is landelijk. Zo liet minister Hugo de Jonge eerder dit jaar weten dat er tot en met 2030 ruim 290.000 sociale huurwoningen bijgebouwd moeten worden. Ook denkt hij dat er nog veel te winnen is met 'optoppen', oftewel een extra woonlaag bouwen op bestaande flats. "Dat is heel erg kansrijk omdat we dan locaties benutten die er al zijn. Die flats staan er al. Maar ook omdat met de opbrengst ervan zo'n VvE meteen ook de verduurzaming van het hele pand kan beetpakken." Ook een wooncorporatie kan dit natuurlijk doen.

Kennemer Wonen wil de komende jaren 1.500 kleine sociale huurwoningen laten bouwen in Alkmaar en de BUCH-gemeenten, aangezien vooral hieraan veel behoefte is.
Pin It
Bekeken: 522x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/