Alkmaarders zouden regelmatig jeugdoverlast ervaren bij de skatebaan in Daalmeer. In collegevragen schetste SPA-fractievoorzitter Sasja Spek een beeld van overlast, intimidatie, mishandeling en diefstal.  Maar de gemeente en de politie hebben nauwelijks meldingen in het systeem staan. Valt het mee, of doen mensen gewoon geen melding?

De SPA-fractie hoorde van omwonenden dat er regelmatig wat aan de loos is bij de skatebaan aan het Molentochtpad. "Het blijkt dat er verschillende aangiftes zijn geweest door slachtoffers, dat er zelfs een veroordeling is geweest maar dat de overlast nog steeds aanhoudt. Het gaat om mishandeling, spullen afpakken en in de sloot gooien, bedreigingen en het lastig vallen van jongeren."

Maar het afgelopen jaar is geen aangifte gedaan, en hebben de politie en handhaving tezamen slechts vijf overlastmeldingen staan, die te koppelen aan de skatebaan. En als ze rondkijken is er ook weinig loos. "De skatebaan is een locatie die standaard wordt meegenomen in de surveillance/ronden van politie, handhaving en jongerenwerk. 67 keer heeft handhaving jeugd aangetroffen, zonder daar overlast te hebben geconstateerd."

Er is wel eens wat aan de hand, dat weet het college van B&W ook wel. En daar wordt op ingezet. "Jongerenwerk is goed op de hoogte van de plekken waar jeugdoverlast wordt ervaren en bezoekt deze plekken proactief. Op dit moment heeft het gebiedsteam zicht op een groep jongeren die nadrukkelijk aanwezig is. Zij plegen weinig strafbare feiten maar zijn vaker wel luidruchtig, roken en vapen vlakbij de ingang van winkels in het winkelcentrum. De kern van deze groep is zeer jong en hield zich eerst op in Koedijk. De eerste interventies zijn reeds gepleegd en zijn effectief."

De fractievoorzitter van SPA haalde een incident aan dat op 9 september plaatsvond. Het college is op de hoogte: "De verdachte is een jongere die bekend is bij de politie, handhaving en jongerenwerk. Het slachtoffer, heeft nog geen aangifte gedaan omdat hij alleen aangifte wenst te doen als het de jongere iets oplevert. De politie is met het slachtoffer in contact om het doen van aangifte te bespreken. Het gebiedsteam investeert, naast repressie, stevig in de zorg van de verdachte jongere (...) om recidivegedrag te beperken of te voorkomen. In algemeenheid wordt doorlopend inzet gepleegd."

Sasja Spek hoorde verder dat er regelmatig wordt gedeald in Daalmeer. Volgens het college doet de politie hier van alles aan, en zijn het afgelopen jaar meerdere dealers uit Alkmaar Noord opgepakt. "Zij hebben allemaal een Last Onder Dwangsom van de burgemeester ontvangen. Dit betekent dat er bij herhaling een dwangsom opgelegd wordt, die kan oplopen tot 5.000 euro Ook zijn er afgelopen jaar meerdere woningen gesloten."

SPA-fractievoorzitter Sasja Spek uitte ook ontevredenheid over omgeving van de skatebaan: geen prullenbakken, geen bankjes, geen waterkraan, geen openbaar toilet, geen cameratoezicht en het groen wordt niet genoeg gesnoeid voor goed overzicht. En het is er vies.

Dat lijkt het college wat te bevreemden. Er staan drie bankjes, twee prullenbakken en vlakbij een rolcontainer. Het gebiedsteam ging op verzoek nog eens kijken en vond de omgeving verzorgd ogen. Het weet van geen signalen dat er behoefte is aan een kraantje of toilet bij de skatebaan. En voor nu is er, voor zover bekend, te weinig loos voor cameratoezicht.
Pin It
Bekeken: 1131x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/